Förskola får ha bordsbön – trots kommunalt motstånd

En majoritet i Göteborgs förskolenämnd ville sätta stopp för bönen i förskolan. Bilden är från en annan skola. Foto: Gorm Kallestad / NTB

Förskolenämnden i Göteborg accepterade inte bön i förskolan, men nu har förvaltningsrätten kommit med sitt utslag.

Det var när Solrosens förskolor i Göteborg skulle ombildas till aktiebolag som förskolenämnden i kommunen satte ner foten. I ett yrkande skrev ledamöterna från Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet att dagens lagstiftning är tandlös och inte förmår att skydda barn från religiös påverkan. De menade att barnen i dessa förskolor bad bön som en rutin, och att den inte var ett frivilligt inslag. Ledamöterna motsatte sig därför ombildningen.

Rektorn fick en chock

Beslutet överklagades. Rektor Hanna Winderö har i en intervju med Sveriges television sagt att kommunens ställningstagande kom som en chock.

- Det lilla gryn som finns kvar av det konfessionella hos oss har plockats ut utan någon dialog, sa hon till SVT.

Hon hävdade också att bordsbönen är frivillig. Nu går förvaltningsrätten på förskolans linje. I ett pressmeddelande säger chefsrådman Fredrik Jonasson att bordsbön, om den är frivillig, är ett tillåtet inslag inom ramen för förskoleutbildningen.

– Det står helt klart att det är tillåtet med bordsbön i en konfessionell förskola, om vissa andra krav är uppfyllda. Kommunen har därför inte haft rätt att avslå Kvarterets förskolor AB:s ansökan, säger han.

Enligt förvaltningsrätten har förskolan vidtagit åtgärder för att både barn och föräldrar ska vara införstådda med att de konfessionella inslagen är frivilliga.

Dessutom anses förskolan uppfylla skollagens krav på lämplighet – och kommunens beslut var därför felaktigt.

Taggar:

Bön

Jonatan Sverker

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

 

Till minne