Nyhet

Fi-politiker tvingas avgå efter antisemitism

Efter sitt uttalande om alla judar i Israel borde flyttas till USA tvingas nu riksdagskandidaten Oldoz Javidi lämna Feministiskt initiativs valsedel.

Det hela började med en intervju i tidningen Feministiskt perspektiv. Oldoz Javidi är till vardags skådespelare men var nu intervjuad som riksdagskandidat för Feministiskt initiativ och under intervjun kommer samtalet in på Israel. Det var då Javidi berättade att hon drömde om ett Israel där alla judar flyttats till USA så att palestinierna kan få leva i fred och åter bygga upp det land som en gång var deras. 

Uttalandet är kontroversiellt då tankar om just judar och tvångsflyttningar har historiska och fruktansvärda konsekvenser men detta till trots ville partistyrelsen först låta Javidi stå kvar som kandidat. Hennes uttalande påstods visserligen vara oacceptabelt "men hon har bett om ursäkt och ångrar sig djupt". Detta väckte känslor både i och utanför partiet och ledningen för Feministiskt initiativ i Stockholm med Anna Rantala Bonnier i spetsen tog starkt avstånd. 

En tid senare lät det annorlunda också från partistyrelsen. 

”Partistyrelsen har inte längre förtroende för Oldoz Javidi, då hon inte längre samverkar med partistyrelsen för att återskapa förtroendet för henne och partiet, med anledning av det antisemitiska uttalande hon gjorde i Fempers som Feministiskt initiativ tagit starkt avstånd från. Vi har därför idag uppmanat Oldoz Javidi att lämna sin plats på riksdagslistan”, skriver Fi på sin hemsida.

Javidi själv skriver i en debattartikel i Expressen att hennes omstridda ord har misstolkats.

”Mina ord som handlade om vänskap mellan Israel och USA och citatet ’bjuda över vännerna till sig’ har bytts ut till etnisk rensning, fördrivning och utrotning av judar”, skriver hon. 

Samtidigt skriver hon att den som är jude har tolkningsföreträde och att hon ber om ursäkt i de fall någon uppfattat uttalandet som antisemitiskt.

Javidi berättar vidare att hon skickade artikeln före publicering till FI för granskning och att den där släpptes då igenom. Javidi väljer ändå att lämna riksdagslistan.