Equmeniakyrkans Lennart Renöfält är med på COP 28

Ska användningen av fossila bränslen fasas ut eller bara minskas? Det har varit en central stridsfråga i Dubai. Här genomför klimataktivister en aktion till stöd för utfasning. Foto: Peter Dejong

Just nu pågår slutförhandlingarna på klimatmötet COP 28 i Dubai. Pastor Lennart Renöfält följer det nära, som ackrediterad genom Kyrkornas världsråd.

På det stora klimatmötet i Paris 2015 kom världens ledare överens om att begränsa den globala uppvärmningen till högst två grader, med målet 1,5 grader. Sedan dess har det hållits flera klimatmöten där politikerna försökt att omvandla det löftet till konkreta åtgärder. Det har inte gått så bra. Enligt många forskare är de hittills beslutade insatserna otillräckliga. Klimatmötet i Dubai, COP 28, ses därför som en möjlighet för världens länder att enas kring tuffare åtgärder.

Han är inte i Dubai, men är ändå med

Lennart Renöfält, pastor i Equmeniakyrkan, finns inte på plats i Dubai, men har genom Kyrkornas världsråd blivit ackrediterad och deltar digitalt.

- COP 28 började med en positiv överraskning, det lanserades en fond som ska finansiera klimatskador i fattiga länder. Sedan har entusiasmen mattats, eftersom det är få rika länder som gått in med några större belopp i den, säger han.

Han är besviken på den svenska regeringen vars hållning han tycker är passiv. Han tycker att Sverige tidigare varit en aktiv part i FN-sammanhang, men under COP 28 går man inte före.

- Det är en stark förändring i svensk politik, säger han.

Olja eller inte olja

En annan faktor som dämpar entusiasmen hos många som är engagerade för klimatet är oljeindustrins inflytande. Ett exempel på det är att ordförande för COP 28-mötet, Sultan Al Jaber, också är chef för Abu Dhabis statliga oljebolag. Inför mötet var det många klimataktivister som ifrågasatte om det var meningsfullt att åka till ett klimatmöte med den prägeln. Lennart Renöfält tycker ändå att det var positivt att Kyrkornas världsråd beslutade sig för att delta. Genom Kyrkornas världsråd får representanter för det globala syd möjlighet att delta.

- Att mötet skulle genomföras utan dem som drabbas hårdast kändes inte rätt. Det är viktigt att de finns med och ger röst åt sin situation, bland annat genom att betona klimaträttvisa, säger han.

En känslig fråga som tagits upp under mötet handlar just om framtiden för de fossila bränslena. Många vill att mötet ska fastslå att dessa ska fasas ut, andra håller emot och tycker istället att beroendet av fossila bränslen enbart ska minskas. I ett brev, som läckt ut till media, från oljekartellen OPEC:s ordförande till medlemsländerna uppmanas dessa att motsätta sig alla formuleringar om utfasning av fossila bränslen. Det är ett brev som väckt mycket uppmärksamhet och ilska hos dem som just kämpar för en utfasning.

- Det kan dock ses som ett positivt tecken, att oljeindustrin börjar bli så desperat att de känner att de måste agera, säger han.

Förhandlingarna pågår

Klimatavtalet COP 28-avtalet godkändes i Dubai efter långa förhandlingar. I det nya avtalet uppmanas länder att ställa om från fossila bränslen så att världen kan nå noll nettoutsläpp av växthusgaser till 2050. Det saknas dock direkta uppmaningar att fasa ut fossila bränslen.

Jonatan Sverker

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

 

Till minne