Därför söker sig nyandliga värmlänningar till kyrkan

Sam Wohlin, pastor i Pingstkyrkan Karlstad ser en trend att nyandliga söker sig till kyrkor. Foto: Pressbild Ängsbacka/ Privat

I fjol var det dop i Molkomsjön i Värmland. 

I sig inget märkligt: frikyrkliga utomhusdop hör inte till ovanligheterna. Men platsen och personerna som döptes sticker ut. Strax intill ligger nämligen en av Sveriges ledande nyandliga anläggningar, Ängsbackagården, och de döpta kom från jus New Age-miljöer. 

En av dopförrättarna var Sam Wohlin, föreståndare för Karlstad pingstförsamling: 

- Jag har mött många människor som i sitt andliga sökande vill gå vidare. Som vill något mer: till kristen tro, säger han. 

Totalt har fem personer ur nyandligheten döpts och några har blivit medlemmar i Pingst Karlstad. Ungefär lika många – uppskattar Wohlin – finns idag i andra samfund som Equmeniakyrkan och Svenska kyrkan. Ingen massiv väckelsevåg bland New Age-folket alltså. Men ändå något nytt. Det hela började för två år sedan: 

- Jag märkte att det började komma helt nya människor till vår kyrka. 

Undervisat om New Age

Då, våren 2022, visste Sam Wohlin redan en hel del om New Age. Han hade till och med undervisat om nyandlighet. Om Ängsbacka, som bara ligger några mil från Karlstad, visste han däremot mindre. Inte heller hade han mött så många nyandlig personligen. Numera har Wohlin ägnat många timmar åt att tala med människor från nyandligheten. 

- Det har varit många personliga möten med fina människor som bär på en stark andlig längtan. 

Sam Wohlin är angelägen om att inte polarisera. Flera gånger understryker han att han inte vill stänga några dörrar. 

- Jag vill undvika att utmåla New Age som något jättenegativt och göra kyrkan till något jättepositivt. Jag vill gärna vara nära vän med de nyandliga. Men visst, New Age och kristen tro handlar om väldigt olika slags andlighet. 
 

Kändistatueraren Kat Von D har efter år av att ha befunnit sig i nyandliga miljöer låtit sig döpas. Foto: TT

Ser vi då en trend? 

- Det verkar hända något både i Sverige och ute i världen, säger Sam Wohlin och hänvisar till bland annat den amerikanska tatueringsartisten Kat Von D som just gjort resan från nyandlighet till kristendom. Hennes dop har väckt stor viral uppmärksamhet, säger han och fortsätter 

- Det är verkligen en stark trend redan i världen. Om man tittar på Youtube under rubriken ”from New Age to Jesus”, finns det massor av vittnesbörd. I Sverige är det väl mer ett frö som försiktigt gror. Men något är på gång, tycker jag. Än så länge är det inte så många, men jag tror att det kommer att komma många fler framöver eftersom en liten våg redan har startat.

Ängsbacka är känt för sina festivaler med många besökare från hela landet. Foto: Ängsbacka/Press

Nya människor påverkar

Höstens kristna storfilm Jesus revolution beskrevs det som hände i USA för över ett halvsekel sedan när hippieungdomar i Kalifornien plötsligt fyllde kyrkor. Det som blev startpunkten för Jesusrörelsen.  I filmen förfasar sig vissa äldre församlingsmedlemmar när långhåriga unga väller in. Ett tiotal värmlänningar gör inte samma skillnad. 

- Men visst, nya människor påverkar alltid. Jag hoppas att de kommer att finna goda relationer och en kärleksfull gemenskap, kommenterar Sam Wohlin. 

Fakta: Ängsbacka

Startade 1996 i ett nedlagt ålderdomshem strax utanför Molkom. Verksamheten drivs i föreningsform och av volontärer. I år ordnas 15 större samlingar; det kan komma uppemot 1000 personer till de största. Hemsidan är på engelska, vilket tydligt visar att man lockar människor utanför Sveriges gränser. Bland rubrikerna på samlingarna i år finns till exempel Winter Sound Healing, Shamanic Sexual Wisdom, Sacred Womb och Sexibility Festival.  Under pandemisommaren 2021 hamnade Ängsbacka i rampljuset då ett hundratal deltagare – varav de flesta ovaccinerade – som deltog i en tantrafestival fick covid. Detta ledde till att Norge stängde gränsen mot Värmland. Lokalpolitiker rasade mot Ängsbacka med formuleringar inte helt passande för Sändarens spalter. 

Erik Lindfelt

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.