Café trappaner trappar upp inför julen

En smörgås, värme, klädutdelning och gemenskap. Det är vad som bjuds på denna tisdag på Café Trappaner. Foto: Jonatan Sverker

Sedan 2001 har Tabernaklet hållit sitt kafé öppet för Göteborgs hemlösa.
När julen närmar sig blir den gemenskapen ännu viktigare.

Johnny Ljungberg sitter i soffan och bläddrar i ett motormagasin, samtidigt som han halvt om halvt följer TV4:s förmiddagsprogram. I natt var det tio minusgrader i Göteborg, men då lyckades han få en sängplats i en båt. I vanliga fall sover han i ett tält.
– Jag fryser bara om fötterna. Det går ganska bra. Men nu är allt blött och jag kan inte torka mina grejor någonstans, säger han.

Föreståndare Lovisa Halldin visar ner till värmen. foto: Jonatan Sverker

Källarlokaler 


Han befinner sig i Café Trappa­ner, som ligger i Tabernaklets källarlokal. Det är ett av stadens anonymaste kaféer, men för Göte­borgs hemlösa och för många utsatta är det en institution. 
Ända sedan 2001 har Tabernaklet, som tillhör Equmeniakyrkan och Evangeliska frikyrkan, drivit det i olika former. Under flera år erbjöd man nattkafé, men nu satsar man på dagverksamhet. Denna tisdag är det klädkafé, då besökarna kan få jackor, tröjor och andra klädesplagg som privatpersoner och företag har skänkt.
– Jag har blivit av med alla mina grejor några gånger. Då har jag fått hjälp här, säger Johnny Ljungberg.


Kylan som drabbar alla uteliggare är också ett tecken på att advent och jul närmare sig, en svår tid för många. Tabernaklet ordnar en julfest varje år för kaféets besökare.
– Jag har varit med en gång förut, och det blir nog så i år också. Då var jättebra.

Mackor till den hungrige. Foto: Jonatan Sverker

Bjuder på macka


I andra änden av rummet blir Stig Andrén bjuden på en macka. Han sover på centralen eller i Nordstan, var som han kan få lite lugn och ro. Kaféet är en oas även för honom. Och här ska han fira julen.
– Det är den enda gemen­skapen jag har. Då får man ta ­tillvara de erbjudanden som man får. På julen vill man inte sitta själv, då blir allt bara mycket värre.
Källarlokalen fylls av män­niskor. Många har kommit för att få sig en bit mat och värma sig med en slurk kaffe. Men kläd­utdelning lockar också, många söker vinterjackor.


Lovisa Halldin är sedan i våras föreståndare för kaféet och hon märker att fler och fler söker sig hit.
– Jag tycker att det är en väldig ökning sedan jag började, säger hon.
Varje gång kommer det upp mot 90 personer. Ibland är det så trångt att vissa får stå och äta.
– Det är många som vill ha kläder, och mat, de frågar efter matkassar, som vi tyvärr inte har längre. Även de som inte är hemlösa kommer nu och säger att pengarna inte längre räcker, de har inte råd med schampo och tvål, säger hon.

 

Glädjen är påtaglig i caféet. Foto: Jonatan Sverker

Stort engagemang 


Kaféet får kommunala bidrag, men utan de ideella insatserna skulle verksamheten kollapsa. Lovisa Halldin berättar att det finns ett stort engagemang för kaféet i församlingen.
– Många volontärer tillhör församlingen, men andra kommer från helt andra sammanhang. Vi är väldigt tacksamma för dem. Men vi skulle behöva bli fler.

Laddar för julfest


På väggen bakom henne finns affischer om den kommande julfesten. Mellan 150 och 200 personer brukar delta. Det blir bland annat musik och sång. Kaféets ukulelegrupp kommer att framträda.
– Det finns en förväntan i luften. Det är många som inte kan skapa ett eget julfirande, då är det roligt att få bidra med det lilla extra, ge lite julefrid i det som kan vara ett tufft liv. 

Taggar:

Jul

Jonatan Sverker

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

 

Till minne