Nyhet

Britta söker vägar där det inte finns någon väg

Hon har tiotusentals lyssnare när hon bjuder in kändisar som Mia Skäringer och Jonas Gardell till sitt vardagsrum. Riksevangelisten Britta Hermanssons podd har gjort succé.

Poddar finns i dag i var mans och kvinnas öra. Dessa program, som finns att ladda ner på olika sajter på internet, produceras både av vanliga människor hemma och stora medieföretag. Att nå fram i denna stenhårda konkurrens är inte lätt, men det har Britta Hermansson gjort. Hennes podd ”Brittas vardagsrum” har blivit mycket populär med omkring
10 000 nedladdningar per avsnitt.

— Jag möter ganska ofta människor som säger att de lyssnar, många av dem går inte så ofta i kyrkan. Det kan ge en hisnande känsla, säger Britta.

Brittas vardagsrum föddes 2015 då Jacob Langvik frågade Britta om hon inte kunde tänka sig att starta en podd. Hon kände sig lockad av tanken, och när hon skulle få hjälp med produktionen av Jacob så tackade hon ja. Det passade hennes uppdrag som evangelist inom Equmeniakyrkan.

— Jag tror att man känner igen en evangelist på det att man alltid är sökande och vill skapa vägar där det inte finns någon väg, säger hon.

Den första intervjupersonen blev komikern Anna Mannheimer, som har lång erfarenhet av poddsändningar. Hon ställde inte bara upp på intervjun, hon gav också Britta tips på vad som är bra att tänka på när man gör poddar. Tre år senare har Britta gjort nästan fyrtio program och hon känner sig trygg med formen.

— Jag gör mycket reserarch inför varje intervju. Jag skulle säga att det är A och O, för då märker den man möter att man är intresserad av dem, säger hon.

Listan över intressanta personer som hon mött är lång. Hon har bland annat intervjuat Tomas Andersson Wij, Kent Wisti och Anders Kompass. Hon upplever att människor gärna ställer upp.

— Det är kanske det lugna samtalet som gör att människor vill vara med, de får prata till punkt. Jag är inte intresserad av skvaller, men av livsresa och mål. Jag älskar de här mötena med människor, där man får dela ett stycke väg och prata om viktiga frågor, säger hon.

Britta väljer inte intervjupersoner slumpvis, hon vill samtala med människor som hon tycker har något viktigt att bidra med i samhället.

— Nyligen släpptes det senaste programmet med Hampus Nessvold, en 22-årig kille som får ge röst åt stora frågor som ideal och kroppshets. Det här är frågeställningar som vi har tillsammans, säger hon.

Det finns något som skiljer hennes podd från de flesta andra, och som kanske också avslöjar att hon är evangelist. Hon kommer nästan alltid in på frågor om tro. Det kan vara ett känsligt område för människor i dagens Sverige, men Britta sköter det på ett naturligt sätt.

— Jag har aldrig märkt att någon blivit obekväm. Får jag ett tydligt svar att någon inte tror på Gud, då är det ok för mig. Jag respekterar det, säger hon.

Miljön kan vara en hjälp för att tala om andliga frågor. Vissa av programmen spelas in i Betlehemskyrkan i Göteborg, och då tar man också ett inträde på hundra kronor som går till Betlehemskyrkans sociala arbete i samarbete med Räddningsmissionen i Göteborg.

— De som ställer upp känner då att de får göra en konkret insats för det sociala arbetet, säger hon.

Andra program spelas in med bara Britta, intervjupersonen och producenten Jacob Langvik närvarande.

— Det blir oftast lite mer nerv när det bara är vi själva, säger hon.

Även om hon hållit på i tre år så finns det många fler människor som hon vill möta i sitt vardagsrum.

— Men mina drömgäster är hemliga.

Jonatan Sverker

0 Kommentarer