Att möta Gud genom heliga vanor

Vinterkonferensen
Föreläsning om heliga vanor med Marcia Baquero pastor i Equeniakyrkans systerkyrka i Ecuador. Ulrika Morazan tolkade. Mikael M Johansson Foto: Mikael M Johansson

Heliga vanor var temat för årets Vinterkonferens, som hölls på Clarion Sign hotell i Stockholm.

Gudstjänster, fest och ett smörgåsbord av seminarier om allt från plats i samhället till Gud i vardagen, höll deltagarna alerta och inspirerade.

Allra mest kanske pastor Marcia Baquero från Ecuador inspirerade när hon talade om heliga vanor och sitt arbete med ursprungsbefolkningar i kanten av djungeln.

-Heliga vanor betyder här att få möta Jesus genom naturen. Den ger oss visdom i våra liv.

-Gud visar sig inte genom ritualer utan i en buske, i vinden, i vattnets brus, i gepardens rytande eller i solnedgången. Det står i Bibeln också, till exempel i Matteus, där Jesus uppmanar oss att se på ängens liljor.

Berättade om möte med sista schamenen

Heliga vanor är också att ta in Jesus genom den andre, att tillåta oss att se vår nästa i ett annat perspektiv, förklarade hon och berättade om sitt möte med den siste shamanen. Han som tagit in den kristne guden och införlivat honom med sin egen kultur.

-Som Jesus tar sig över till andra sidan, så måste vi också ta oss över floden till andra sidan. Vi måste ta oss ut ur kyrkan och söka upp den andre.

-Vi ska idka heliga vanor genom gemenskap. Jesus lär oss be till Gud för andra. Jesus gjorde det med lärjungarna. Kärlek odlas i gemenskap.

Och det finns ett gemensamt tänkesätt i ursprungsbefolkningarna, detta påminner mig om min tid som samepastor, sa Gerhard Willemsen avslutningsvis.

Påtagligt berörda vandrade deltagarna sedan vidare in i den så kallade storsamlingen, som visade sig vara en form av samtalstorg. Här erbjöds möjlighet att tycka, tänka och lära om gudstjänstwebb, scoutläger, utbildning, kyrkoledarval, regional organisering och annat.

Stockholms biskop talade

En stund senare talade även Stockholms biskop Andreas Holmberg om heliga vanor. under sitt seminarium om människosyn och skapelsesyn.

-En helig vana behöver ju inte vara så märkvärdig. Jag kysser mitt biskopskors varje morgon, och tackar människor för att de finns, exempelvis.

Biskopen talade annars utifrån sin bok Gud såg att det var gott: att vara människa och kyrka i klimatnödens tid.

-Jag hoppas min bok ska åstadkomma förändring. För jorden har feber. Det vet ni i Equmeniakyrkan som utlyst klimatnödläge, det har vi i Svenska kyrkan tyvärr inte gjort ännu..

Seminarium om Kyrkan och kriget

Om världens nödläge talades under ett nyinsatt seminarium om Kyrkan och kriget. En djuplodande teologisk genomgång om fredstankar i tid av kris av de bägge pastorerna, Anders Jonåker och Ulf Bergsviker.

Båda pacifister som ändå hamnar i olika slutsatser, och något för oss alla att begrunda.

Foto: Mikael M Johansson
Foto: Mikael M Johansson
Foto: Mikael M Johansson

De Heliga vanorna återkom när det blev dags för biträdande kyrkoledare Joakim Hagerius att presentera boken Heliga vanor med undertexten ”Långsamhetens lov i en accelererande tid”, en antologi i skriftserien Tro och liv. Boken är sammanställd av Joel Appelfeldt och Ellen Vingren med förord av Britta Hermansson och bidrag från Joakim Hagerius själv, liksom teologen Patrik Hagman, diakonen och pilgrimsvandraren Annika Spalde, pastor Daniel Röjås och biträdande kyrkoledare Karin Wiborn, med flera.

-Men varför heter den då Heliga vanor, varför inte andliga vanor, frågade Hagerius retoriskt och förklarade sedan att orden visserligen är besläktade men att andlighet handlar on livet i Anden medan helighet utgörs av våra alldeles vanliga liv.

-Helighet i Bibeln är besläktad med vem Gud är, men enligt Bibeln är inte bara Gud helig, utan både ting och relationer som står i förbindelse med Gud.

Kan upprätthållas med vanor

Den förbindelsen kan upprätthållas med vanor, de är viktiga, underströk han.

-Men man får inte förväxla byggnadsställningen med byggnaden för att citera den amerikanske trappistmunken Thomas Merton.

-Samtidigt kan ett andligt liv inte skiljas från vårt vardagliga liv, och därför kan heliga vanor inte vara helt individualiserade. Man behöver den där stödjande strukturen som man får tillsammans med andra.

Helighet kan också vara en karaktärsbeskrivning av Gud, förklarade Hagerius och påminde om att Jesus sökte sin helgelse långt ifrån Jerusalems heliga paplatser.

-Men att vara god och helig är inte samma sak. Inte ens helgonen är felfria. Utan det är kärleken som är deras främsta grej.

Sedan gratulerade Britta Hermansson deltagarna till att få denna bok, innan vi samlades till konferensens sista gudstjänst.

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.