IS-anhängare tros ha utfört lastbilsmassakern i Jerusalem

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu säger i ett uttalande att söndagens lastbilsattack i Jerusalem , som dödade minst fyra soldater och skadade 17 personer, var terrorrörelsen IS dåd.

"Vi har identiteten på angriparen, som enligt alla tecken stödde IS", säger Netanyahu, enligt nyhetsbyrån AFP.

Händelsen inträffade på Armon Hanatziv-promenaden, som är ett populärt turiststråk i staden. Lastbilsföraren avvek plötsligt från vägen och körde rakt in i en grupp soldater som stod vid sidan av.

- Omkring tio människor låg på marken nära gatan. Några av dem var fastklämda under lastbilen, sade ambulanssjukvårdaren Landy Sharon till Jerusalem Post efter attacken.

De döda — tre kvinnor och en man — var i tjugoårsåldern. Alla var soldater, rapporterar Reuters. För flera av de skadade är tillståndet allvarligt.

Föraren sköts ihjäl och bilder från platsen visar en lastbil med kulhål i vindrutan.

Polisen betraktar händelsen som en terrorattack. Den misstänkte gärningsmannen är enligt polisen en palestinier från östra Jerusalem.

Enligt Björn Brenner, Mellanösterforskare vid Försvarshögskolan, kan det faktum att det nu rör sig om en lastbilsattack ses som ett tecken på en pågående upptrappning av konflikten i området.

- Det är en väldigt känslig situation i Jerusalemoch med minsta politiska förändring riskerar detta att explodera i något större, säger han till TT.

 Israels rikspolischef Roni Alsheich utesluter inte att gärningsmannen inspirerats av lastbilsattacken i Berlin förra månaden, då tolv människor dödades, skriver Reuters.

En del av förklaringen till det eskalerande våldet är diskussionen om att flytta den amerikanska ambassaden från Tel Aviv till Jerusalem, enligt Brenner.

- Från officiellt palestinskt håll har man sagt: Om ambassaden flyttas till Jerusalem kommer vi dra tillbaka vårt erkännande av Israel som stat. Flytten av ambassaden till Jerusalem är en väldigt stor symbolsak för palestinierna och det kommer att få starka reaktioner.

Pontus Ahlkvist/TT

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
Thorsten Schütte
Ett avskyvärt dåd. Men en konstighet i statens reaktion enligt:http://www.spiegel.de/politik/ausland/anschlag-in-jerusalem-israel-will-haerter-gegen-is-anhaenger-vorgehen-a-1129104.html Man spränger gärningsmannens hus, kollektivbestraffar alltså familjen. Detta är ovärdig en demokrati. Man ska inte straffas för ett brott man inte har begått!