Andlig bredd på ­Pilgrims höstmöte

Även om åldersspärren upphört, var ändå gruppen unga vuxna i majoritet vid Pilgrims höstmöte. Foto: Zandra Erikshed

500 personer deltog under helgen i Pilgrims Höstmöte. Mötet, som föddes ur kommuniteten på Bjärka Säby, hölls för andra året i Equmeniakyrkan och Domkyrkan i Linköping.

Medan tidigare höstmöten ­varit inriktade på att nå unga vuxna var mötet i år öppen för alla ­åldrar.

– Vi märkte ingen större skillnad, även i år var huvud­delen av deltagarna unga vuxna, konstaterar Joel Halldorf som sitter i ledningsgruppen för Höstmötet.

Föredrag och samtal

Ramen för höstmötet var i år gudstjänsterna i de båda kyrkorna och de sjungna tidebönerna. Men i programmet fanns också föredrag och samtal – i år med en större religiös bredd än tidigare år. Temat var Saliga ovisshet – om den oväntade ­nåden.

Författarna Johannes Anyuru, som är muslim, och Anita Goldman, som är judinna, medverkade i var sitt seminarium.

– Höstmötet är inriktat på ekumenisk och kulturell bredd och andlig fördjupning. Om man står stadigt i sin egen tradition, kan man också erkänna det som vi har gemensamt. Samtalet mellan Magnus Malm, författare och retreatledare, och Johannes Anyuru var ett bra exempel på det, säger Joel Halldorf.

Tre olika spår

Deltagarna i Höstmötet kunde välja mellan tre olika spår: Fred och försoning, Föräldraskap och Ekologi.

– Många deltagare uppskattar bredden både i ämnesval och i talarlistan. Höstmötet vill erbjuda en plats för andlig fördjupning som kan vara till stöd både för människors sökande och för ett lokalt församlingsengagemang, säger Joel Halldorf.

Höstmötet har arrangerats årligen sedan 2005 av tidskriften Pilgrim i samverkan med studieförbundet Bilda och Ekumeniska kommuniteten (se artikel intill) De senaste två åren sker det också i samarbete med Equmeniakyrkan och Domkyrkan i Linköping.

Christina Larsson

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

 

Till minne