Våga tala om sex som något heligt igen

Nu är hög tid att utkräva ansvar från en av världens största maktspelare, den miljardindustri som porren vuxit till.

Här kan kyrkorna gå före genom att bjuda in samhället till samtal om skadeverkningarna.

Barnmorskor i Göteborgsområdet gick förra veckan ut med ett larm om att alltfler unga kvinnor söker hjälp för sexskador(!)

Detta kan till exempel vara tarmproblem, skador i svalget, psykiska biverkningar av våldsamt strypsex eller andra åverkningar de flesta av oss inte hört talas om eller ens definierat som ”sex”.

Sedan den så kallade sexuella revolutionen har kyrkornas röst i frågan marginaliserats, troligen mycket på grund av den egna rädslan att framstå som anti-modern.

Den senaste tidens debatt om äktenskap/samboskap och sex utanför äktenskapet visar också på att det finns en osäkerhet i sovrumsfrågorna. Det ska nu inte tolkas som att det enbart skulle vara av ondo.

Devisen kring den enskildas rätt till sitt eget sovrum, är väl formulerad. Problemet är att den inte längre är sann. Sexet finns nu i allmänhetens vardagsrum, och är närvarande dygnet runt i allt mer depraverade former.

Porrindustrin av idag är långt borta från den avskilda delen i videobutiken, eller de sena tiderna på kabel-TV. Den är den mest eftersökta varan på internet och presenterar tittaren för fantasier hen inte ens visste att hen hade.

En lista över mest eftersökta rubriker på en av de största porrsajterna innehåller sådant som ”Dubbelpenetration”, gangbang, och teens. Sökord som ”våldtäktssex” och ”knappt lagliga tjejer” är populära och enligt journal of medical internet research är incest och våldsporr att betrakta som vedertagna porrnormer.

I USA har ett uppmärksammat fall seglat upp där en 15-årig flicka fördes bort, men hittades sedan av sin mamma på dussintals porrfilmer, varav flera med våldtäktstema. Flera av filmerna hade florerat på sociala medier som snapchat och legat uppe på porrsajter under längre tid.

Låt oss konstatera att porren just nu bidrar till flera tunga samhällsproblem.

Låt mig nämna tre (av många) uppenbara.

Män och pojkar (även tjejer i viss utsträckning) hamnar i sexmissbruk som ofta leder till depressioner, otrohet, erektionsproblem och allt mer extrema böjelser.

Kvinnor och flickor söker hjälp för sexskador, ibland med risker att få men för livet.

Porrbolagen tjänar miljarder på porrberoendet och bidrar att hålla en avgrundsmörk traffickingindusti igång, med uppenbarlig dålig koll på filmers ursprung.

Porrfrågan har naturligtvis många bottnar, och lösningarna är inte alltid enkla. Men vi behöver börja någonstans.

Vi kan börja på politisk nivå. På samma sätt som spelbranschen avkrävs ansvar och skattas för sina negativa konsekvenser behöver porrindustrin hamna under samma lupp, kanske hårdare. Lever man inte upp till krav som man politiskt kan enas om ska sajter kunna stängas ner.

Vi fortsätter på mellanmänsklig. När Jesus säger att om ditt högra öga förleder dig är det bättre att du river ut det, talar han om att varje handling kommer med ett ansvar och en konsekvens.

Ett ansvar som kan, och bör, ses både på individuell och kollektivnivå. Den enskilde bör ställa sig ansvarsfrågor om vilken industri det är som gynnas och vilka människor som offras i dess väg.

Kollektivt kan samfund och kyrkor här spela en viktig ansvarsroll i en fråga som skär rätt genom samhälle, kyrkor, åldrar, kön, och klass.

Låt oss börja lyfta frågorna öppet, inte rygga tillbaka eller fördöma. Att människor (liksom oss själva) är kapabla till mörker borde inte förvåna oss. Men mot detta mörker är det få som lika trovärdigt kan initiera en debatt kring porrens skadeverkningar än kyrkan. Låt oss prata högt om hur sex kan bli heligt igen och varför det är en bättre väg fram för hela samhällskroppen.

Robert Tjernberg

robert.tjernberg@sandaren.se
0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.