Ledare

Ta striden för sund teologi

Steven Andersson är en irrlärare enligt veckans ledare. Foto: Skärmdump

Steven Andersson menar att homosexuella är utom räckhåll för frälsning, förordar slaveri och dödsstraff. I maj kommer amerikanen till Sverige, vilket snappats upp av Dagens Nyheter, som kallar honom ”kristen pastor”. Men det är inget kristet budskap han sprider på resor och youtube. Det är en irrlära, som andra generationer skulle sagt. Kanske skulle vi våga det med!

Kyrkan har alltid arbetat med sådana. Ibland inte särskilt bra - att tycka ”fel” har i bland fått ödesdigra konsekvenser. Men goda exempel finns. Som pastor John Ongmans (Örebromissionen) arbete kring”Russelianernas” läror och struktur (dagens Jehovas Vittnen) vid förra millenieskiftet. Jesus själv och sedan Paulus är två andra förebilder i att avslöja villovägar.
De går tufft åt den som med Gud till låns lurar änkor och fattiga för egen vinning, mot de som förnekar kraften i den uppståndelse som alltid leder till fred och försoning. Liksom läror som förhindrar människor att möta Gud genom Kristus.

Det evangelium vi ärvt är ett kärleksbudskap till alla, helt utan avgifter och dom, där allt får prövas och det goda behållas. ”Ett nytt förbund, som in­te är bok­stav ut­an an­de. Bok­sta­ven dödar, men An­den ger liv”, som Paulus skriver. Stevens budskap är död och håller därför inte måttet. En irrlära är vad det är, och den bekämpas bäst med sund teologi. Lyser sådan med sin frånvaro finns risken att irrläror framstår som sund teologi. Där kan Knutbydraman iscensättas, för att ta ett annat exempel. God teologi, öppen för diskussion, är enda garanten att det inte händer i en svensk frikyrka igen.

Robert Tjernberg

robert.tjernberg@sandaren.se

Taggar:

TEOLOGI
0 Kommentarer
4 Kommentarer

Mer inom samma ämne