Sträck på er och ­arbeta för befrielsen

Tillbakagång. Vågen av demokratisering har förbytts i sin motsats. Enligt forskningsinstitutet Varieties of Democracy på Göteborgs universitet finns en världsvid demokratisk tillbakagång. Antalet auktoritära regimer växer och i liberala demokratier växer auktoritära populistiska partier.

Auktoritära regimer hotar sina grannländer. Ukraina är ­hotat av den ryska regeringen. Den har också framfört krav på att inga fler europeiska länder ska bli ­Nato-medlemmar, något som statsminister Magdalena Andersson tillbakavisade. I den kris som den ryska regeringens krav utlöste besökte den svenska utrikesministern Ann Linde Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg för att understryka de vänskapliga relationerna. Vid sidan av samarbetet med Finland har Sverige fördjupat sitt samarbete med Nato och olika Nato-länder. Är Sverige på väg in i Nato?

Krig är ett grymt slöseri med resurser. Det finns all anledning att vara kritisk till militär upprustning. Att använda gemensamma resurser till ökade militära utgifter i stället för att satsa på klimatåtgärder, vård, utbildning och andra välbehövliga behov är bland det dummaste människor kan företa sig. Tvärtom är det viktigt att be för fred och arbeta för avrustning. Nato-medlemskap är inte en väg mot nedrustning.

Inför auktoritära regimers ­förtryck ska vi inte förledas till att tro att demokrati är ett svagt ­styre. Demokratiska stater – folkstyre – är kombinationen av fria människor i självständiga länder där statsmakten kontrolleras av folket i allmänna val och där länder frivilligt samarbetar med varandra. Liberala demokratier är framgångsrika stater som i jämförelse med andra ­system har ett blomstrande samhälle.

Däremot är auktoritära regimer på sikt destruktivt för dess befolkning och samhälle. Denna svaghet fostrar auktoritära ledare som kontrollerar och förtrycker den egna befolkningen samtidigt som korruption och maktmissbruk frodas. Dessutom strävar auktoritära regimer ofta efter att dominera över sin omgivning. Detta kan ställas mot att demokratiska länder aldrig krigat mot varandra.

Att fler länder monterar ned auktoritära styren och blir liberala demokratier vore den enskilt viktigaste politiska faktorn för fred. Inget skulle gynna freden i vårt närområde som Rysslands demokratisering. Tyvärr är detta lättare sagt än gjort. Demokrati – folkstyre – måste utvecklas och växa underifrån. Inte bara erfarenheterna från svensk demokratisering, utan även från demokratisering över världen, visar att ett fritt och livaktigt ­civilsamhälle är oerhört viktigt för att etablera en var­aktig och stabil liberal demokrati. Auktoritära regimer som den ryska motarbetar därför ett fritt civilsamhälle.

Grundläggande för länders ­demokratisering – folkstyre – är principen om självständiga stater. Detta gäller också staters val av internationellt samarbete. Om folket ska styra kan inte en auktoritär ledare i en grannstat ha något slags veto. Det är därför ­demokratiskt betydelsefullt attvarje land självständigt bestämmer över medlemskap i militärallians eller ej. Den ryska regeringens krav på att kunna styra andra länders vägval måste kraftigt tillbakavisas.

Hot om krig i vårt närområde är ytterligare en kris. Klimat­nödläge, global pandemi, religiös förföljelse, auktoritära värderingar mobiliseras och auktoritära regimer växer sig starkare. Som kristna är vår uppgift att räta på oss, lyfta våra huvuden och arbeta för befrielse.

Magnus Hagevi
sandaren@sandaren.se

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

 

Till minne

Söndagsservice