Kyrkor borde sluta med familjehem

Kristna familjehemskonsulenter kan vara bra – men systemet är uselt. Det är värre än jag trodde. 

Ju mer jag läser i den över 1300 sidor långa utredningen om barn och unga i samhällsvård – som lämnades över till socialtjänstministern förra veckan – desto mer förskräckt blir jag. 


Vuxna inom alla delar av samhället sviker de barn som behöver samhället allra mest, och det kan inte ses som något annat än ett enormt misslyckande, skriver utredaren Carina Ohlsson, socialdemokratisk EU-parlamentariker, i DN.


Konsekvenserna är enorma. De barn och unga som behöver flyttas från sin ursprungsfamilj till familjehem eller institution löper bland annat kraftigt ökad risk för att bli utsatta för övergrepp och våld, utveckla psykisk och fysisk ohälsa och missbruk samt att hamna i kriminalitet. 
De har både lägre utbildning och sysselsättningsgrad och känner sig dessutom ofta ensamma och maktlösa.

Kristna samfund påverkas


Så hur kan då vården bli bättre? Ett av förslagen är att det inte längre ska finnas några mellanhänder mellan kommunerna och familjehemmen. 


Om det går igenom kommer flera kristna samfund att påverkas, eftersom de är en del av den eskalerande privata familjehemsmarknaden. 
Anledningen till att de flesta kommuner idag använder privata företag eller organisationer för att få hjälp med att rekrytera, utreda, utbilda och handleda familjehem är den stora bristen på familjehem. 


Så kallad konsulentstödd familjehemsvård kan låta som en bra idé, men problemen är många och stora: oseriösa och ibland rent kriminella aktörer, oklar ansvarsfördelning mellan kommunerna och konsulenterna, otillräcklig kontroll av familjehemmen, stor ökad kostnad för kommunerna, osund konkurrens om familjehemmen – och inte minst bristfällig eller dålig vård till barnen.

Ett värdefullt arbete


Kvaliteten varierar såklart stort mellan aktörerna och många gör säkerligen ett jättebra och värdefullt arbete – som Evangeliska Frikyrkan, Frälsningsarmén och Räddningsmissionen som alla bedriver konsulentstödd familjehemsvård. 


Det är både rimligt och beundransvärt att kyrkliga organisationer i praktisk handling på detta sätt vill bidra till att barn och unga får den vård och kärlek de har rätt till. 

Systemet är kaputt


Men det spelar ingen roll hur bra arbete de troligen gör om själva systemet i sig självt är uselt. 
Då tycker jag – precis som utredningen – att den privata familjehemsmarknaden omöjligt kan finnas kvar på samma sätt som idag. 


Kyrkorna får och kan hitta andra sätt att bidra.
 

Lina Mattebo

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.