Dessa kyrko­ledarkandidater bör redovisas

Robert Tjernberg

Som efterfågats just här på ledarplats – Equmeniakyrkan går troligtvis från tre till två kyrko­ledare vid valet 2024.

Jag ska inte säga att det var Sändarens förtjänst, utan är något som kyrkostyrelsen arbetat hårt kring, inte minst under våren.

Vad jag efterfrågat, där man inte verkar dela slutsats, är att valet borde varit mer framträdande också under årets konferens.

Det är inte vilket val som helst. För andra gången i Equmeniakyrkans historia tillsätts en ny kyrkoledare, och stödledarskapet förändras.

Nu mer transperent process

Nu menar styrelsen att det blir en mer transparent process än förra kyrkoledarvalet, 2020. ­Exempel: kandidater som föreslås av församlingar och ­accepterar kommer offentliggöras. Att det inte gjordes så 2020 fick en del kritik.

Däremot kommer antalet församlingar som föreslår en viss kandidat, eller vilka församlingar som föreslår vem även denna gång vara dolt. Kravlistan på Equmeniakyrkans hemsida är viktigare;

Ett gott andligt ledarskap inspirerat av Jesus Kristus som skapar förtroende, leder med vishet och har lätt att samarbeta med andra.

En kreativ förmåga att tänka nytt och fortsätta ta initiativ för att driva oss som kyrka framåt.

En vilja att se Equmeniakyrkan utvecklas tillsammans med Equmenia.

Alla är goda mått i den beredning som styrelsen gör mellan januari och april. Samtidigt kritiseras i dagens Sändaren Equmeniakyrkan av ett antal profiler för centraliserad beslutsmakt.

Tydliggöra kandidater

När det då framgår att styrelsen kan lägga fram egna kandidater utan att redovisa dem, känns det som att en god del i transparensen vore att tydliggöra ”sina” kandidater.

Jag tror de flesta församlingar och medlemmar har stort förtroende för kyrkostyrelsen. ­Under en årskonferens blir det tydligt hur mycket arbete styrelsen lägger ner.

Det lär också vara de som kommer lägga mest tid på frågan om kandidaters lämplighet. Om dessa namn redovisas öppet skulle inte bara förtroendet cementeras, en diskussion om varför styrelsen, som jobbar mest med frågan, sett att just dessa personer anses mest lämpliga, kunde lyftas brett.

Taggar:

Kyrkoledarvalet
0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.