Tillbaka - efter sjutton år och Covid-19

Roland Utbult är tillbaka på mer än ett sätt.

17 år har gått sedan Roland Utbult senast släppte en skiva. När han nu gör det, så tycks låtarna passa in precis i den tiden som världen befinner sig i just nu– Det är utöver vad jag klarar av att göra själv, säger Roland, som själv var kritiskt sjuk i corona tidigare under våren.

Roland Utbult var bara 20 år när han skrev sina första låtar. Nu, nästan 50 år senare, kan han blicka tillbaka på en lång musikkarriär – även om det har gått 17 år sedan senaste skivan, ”Små nycklar”, släpptes. 

Anledningen är den politiska karriären som tog fart på allvar när han 2010 valdes in i riksdagen för Kristdemokraterna.

– Mellan 2010 och 2016 skrev jag inte en enda låt. Jag hade så mycket att göra att jag inte hade tid helt enkelt. Men efter 2016 hamnade jag i kulturutskottet och då började musiken flöda på nytt igen, berättar han.

Musiken har dock aldrig lagts undan helt; han har turnerat med tidigare material, gett ut boxar och delat ut Utbultstipendiet. 

Men nu är det alltså helt nytt material som gäller.

– Det är helt fantastiskt, det känns jätteroligt. Min förhoppning är att den här skivan ska nå längre än någon av mina tidigare skivor har gjort, säger Roland Utbult.

Titeln på nya skivan, ”Längs vägen”, är döpt efter ett av spåren, och syftar till det perspektiv han fått efter sina snart 70 levnadsår.

– Men det är ingen tråkig nostalgigrej utan jag känner bara att jag försöker beskriva livet. Temat är i princip samma som när jag började skriva låtar som 20-åring; Jesu närhet. Det var det mina första låtar jag skrev också handlade om.

Nya skivan är inspelad i Nashville i USA, något som varit lite av en dröm för Roland. Där, i Sound Stage Studios, spelades låtarna in med ett gäng musiker från USA och med sonen Carl som producent.

– Alla musikerna spelade samtidigt i studion så det blev ett tight och levande sound. Det händer saker hela tiden, om man har ett tränat öra så hör man att det är väldigt skickliga musiker, säger Utbult.

När han för två år sedan startade projektet med skivan visste han föga om det som skulle vänta under våren 2020. I mars drabbades Roland nämligen hårt av coronaviruset. 

Så hårt att han efter en veckas sjukdom hemma tvingades uppsöka sjukhus, där han snabbt blev ännu sämre.

– I början var det väldigt kritiskt, men jag slapp respirator och det är jag tacksam för. Jag är så oerhört tacksam till Gud för att jag fick bli frisk igen

Men musiken fick även plats på sjukhuset. För när han tillfrisknat fick han färdiga mixar av de nya låtarna skickat till sig på sjukhusbädden från sonen Carl.

– Det var ganska häftigt att ligga där i sjukhussängen och få färdigmixade låtar. Det gjorde att jag kände mig mycket friskare, det påverkade verkligen. Det var en ljuspunkt i tillvaron, en riktig glädje, konstaterar Roland.

Direkt efter att han blev utskriven från sjukhuset släpptes en första singel från skivan, låten ”I Jesu armar”, vars text låter som att den handlar om hans tid på sjukhuset – när den i själva verket var färdigskriven redan i vintras. Precis så är det med flera av de andra nya låtarna, konstaterar Roland.

– Det är fantastiskt att se hur de här tio låtarna passar in i den här tiden som är nu. De är helt otroligt. Jag brottas med mina egna texter men så formas orden till de här sångerna som sedan visar sig passa in precis nu. Det är utöver vad jag klarar av att göra själv.

Hans egen sjukdomstid, som den enda riksdagsledamot som blivit inlagd för corona, har också satt extra mycket fokus på honom under våren. Detta då han i intervjuer i riksmedia efter sin utskrivning från sjukhuset öppet berättade om hur han kände att förböner från människor runtom i landet hjälpt honom att bli frisk – något som startade en debatt i ytterligare ett antal tidningar.

– När jag låg och var så nära döden upplevde jag, förutom att vårdpersonalen var fantastisk, att förbön från människor bidrog till mitt tillfrisknande. Det var så oerhört starkt för mig att jag inte såg någon mening att berätta i media om vad jag varit med om, om jag inte fick beskriva vad tron betydde.

Debatten och uppmärksamheten hoppas han nu ska kunna bidra till att han har möjlighet att nå ut till ännu fler människor med sin musik.

– Drömmen och förhoppningen är att skivan ska få betydelse för människor och att den ska öppna dörrar till evangeliet för fler än vad mina tidigare skivor har gjort, säger Roland.

MATTIAS BACKLUND

Fakta: Roland Utbult

Gör: Artist och riksdagsledamot (Kristdemokraterna). Delar också ut ”Utbultstipendiet” tillsammans med tidningen Dagen som riktar sig till uppmuntran av duktiga kristna musiker.

Ålder: 69

Bor: Öckerö och Stockholm

Familj: Hustrun Marie Nylén Utbult. Två barn.

”Längs vägen” släpptes nyligen digitalt och på CD, med tillhörande notbok.

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.