Slog sönder barer med yxa i Jesu namn

Den femte juni 1900 klev en bredaxlad kvinna med bister uppsyn in på en bar i Kiowa, Kansas. Hon gick med bestämda steg mot bartendern, stannade framför honom, såg honom i ögonen och sa:

– Ur vägen. Jag vill inte skada dig, men jag kommer slå sönder det här gudsförgätna haket.

 

Sedan började hon kasta stenar. Speglarna bakom bardisken gick i bitar, stopen föll mot golvet och krossades. Hon gick sedan vidare i staden och slog sönder tre barer till. Till slut stoppade polisen henne. När hon blev fängslad sa hon:

– Ni har satt en lejonunge i fängelse. Men tro mig, jag kommer komma ut härifrån som ett rytande lejon. Jag kommer sätta igång ett helvete.

Hennes namn var Carry Nation. Suffragetten som med en bibel under armen och en yxa i handen blev känd för att slå sönder barer.

Kansas är var en av de delstater som var först med att införa alkoholförbud, redan på 1800-talet. Senare infördes ett totalt alkoholförbud i hela USA. Men innan dess var det vanligt att barer, eller saloons, i förbudsdelstaterna ändå trotsade förbudet och sålde alkohol.

Carry Nation var medlem i amerikanska och kristna nykterhetsrörelsen – Women’s Christian Temperance Union som kämpade för rösträtt för kvinnor och ett alkoholförbud. De anordnade fredliga demonstrationer mot barerna. Men det gav inte särskilt mycket resultat.

När Carry Nation kom ut ur fängelset blev hon hyllad och fortsatte sin verksamhet med att slå sönder barer. Men numera med en yxa i den ena handen och en bibel i den andra.

Hundratals kvinnor och en hel del män följde henne de kommande åren. De kallade sig för The Home Defenders Army.

– Hon gjorde det för att få uppmärksamhet. Hon ville inte förstöra för att det var kul, utan för att sätta igång en rörelse, säger Fran Grace, professor i religionsvetenskap vid University of Redlands i Kalifornien, som har skrivit en biografi om Carry Nation.

Johan Persson från Nykterhetshistoriska Sällskapet håller med.

– Hon var verkligen en dåtidens influencer.

Han menar att hon var expert på att skapa debatt och låta syftet tjäna på uppståndelsen.

– Bara en sån sak som att hon tillverkade yxor i miniatyr och sålde som souvenirer.

– På sätt och vis startade hon också de första skyddade boendena och de första kvinnojourerna, säger Johan Persson.

Han säger att hon också var en känd talare på sin tid och refererar till den gången hon sa: ”Jag är en bulldog vid Jesus sida som skäller åt det han inte gillar.” I kampen om rösträtten ska hon också ha sagt: ”Män är roten till allt ont i det här landet och saker kommer inte ordna upp sig förrän kvinnor får rösta.”

Många avfärdade Carry Nation som galen. Något som inte stämmer, enligt Fran Grace.

– Hon var en passionerad, frustrerad kvinna som kände att hon hade ett större syfte, och som insåg att hon var tvungen att ta till okonventionella metoder, för att nå ut med sitt budskap i ett samhälle som inte lyssnade på kvinnors tankar och åsikter.

År 1911 dog Carry Nation, 64 år gammal, efter en längre tids hälsoproblem. Hon hann inte uppleva året 1920 då både kvinnlig rösträtt och det totala alkoholförbudet i hela USA trädde i kraft. Men hon bidrog tveklöst till båda. På hennes gravsten är orden ”Hon har gjort vad hon kunnat” ingraverat.

”Jag är en bulldog vid Jesus sida som skäller åt det han inte gillar.”

Fakta: Carry Amelia ”Carrie” Nation

Levde: Född 25 november 1846, död 9 juni 1911.

Var: En del av Women’s Christian Temperance Union som förutom att kämpa för nykterhet också var en del av rösträttsrörelsen för kvinnor.

Känd för: Att slå sönder barer med yxa och sten, med en bibel under armen samtidigt som hon sjöng psalmer. Stark förespråkare av alkoholförbud.

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.