Kultur & Teologi

Modig ledare bejakar sin sårbarhet

Brené Brown är en av världens mest kända skamforskare som gjort storsuccé med sina böcker om hur sårbarhet är motkraften till skam. Nu applicerar hon sin forskning på ledarskap. Foto: Maile

Brené Brown är forskare i sociologi, föreläsare och författare till ett antal storsäljande böcker som också översatts till svenska på Libris förlag.

På omslaget till den senaste boken Mod att leda ges hon epitetet ”TED-talk fenomenet”. Det är ingen falsk marknadsföring. Browns mest kända TED-talk – ett kort videoföredrag på nätet – lär höra till ett av de fem mest sedda i världen. Nu finns hon också som talare på Netflix: ”The call to courage” är ett drygt timslångt, avskalat tal, som bygger på hennes bok Mod att leda. När jag ser det förstår jag uttrycket ”fenomen”. Brown är helt enkelt en enastående talare; stå-upp-komiker, forskare och själavårdare i ett. Jag blir djupt berörd.

Att se talet är ett bra komplement till att läsa boken. Boken känns emellanåt nästan lite ytlig och aningen för amerikansk. De många självutgivande exemplen från Browns eget vardagsliv gör sig inte riktigt lika bra i text som i tal. Men boken är så mycket mer än vardagsberättelserna. Berättelserna finns där för att illustrera de djupare lärdomar Brown förmedlar. Mod att leda är lättläst. Men allt annat än lättsmält.

Denna Browns senaste bok är en guide för att jobba med ledarskap. Den ledarskapsträning som Brown presenterar är ett mycket ambitiöst projekt. Det kan vara lätt att tänka att de övningar hon beskriver är så krävande att boken inte är relevant för det egna sammanhanget. Men, jag tror att man kan läsa boken med olika ambitionsnivåer. Den första och kanske viktigaste är att läsa för att inspireras att jobba med sin egen självbild och ledarskapssyn. För att bli en trygg ledare. Därutöver ger boken en rad tips på metoder för att jobba med dessa förhållningssätt i sin grupp och i sitt ledarskap. Här kan man hämta enskilda nycklar och knep. Men boken kan också ses som ett helt verktygskit för den ledare som vill göra ett omfattande arbete med kulturen i det team hen leder.

Brown har forskat kring skam och redan i sin första bok skrev hon om modet att vara sårbar. Detta är fortfarande basen i det befriande budskap hon för fram. En modig ledare är den som inser och bejakar sin sårbarhet. Som är beredd att lägga ner sin rustning av perfektionism, dövade känslor och ”veta-bäst-attityd”. Som vet att hen kan vara modig fast hen ibland är rädd. Som inte tänker att det viktigaste är att veta allt utan att vara nyfiken, som förstår att en modig ledare är en medvandrare snarare än en expert.

Brown ger oss de tuffa utmaningarna att aldrig undvika svåra samtal och att verkligen leva utifrån våra värderingar. Att våga så mycket att vi ibland misslyckas – men då kunna resa oss igen. Men ledarskap enligt Brown handlar också om att sätta gränser för att skydda sig själv.

Som sagt. Lättläst men inte lättsmält. Vill man omsätta Browns undervisning i praktiken är det bara att inse att man har ett hårt arbete framför sig. Det kommer krävas mycket slit och mod för att utvecklas som ledare. Den tuffaste utmaningen i denna process är att brottas med sig själv: sin självbild, sina handlingar, sin gränssättning. Och i denna den tuffaste uppgiften är den största utmaningen: att bli vän med sårbarheten. Därför försätter Mod att leda mig inte i kramp – utan i befrielse och lättnad. Lite som evangeliet självt.

JENNY DOBERS
sandaren@sandaren.se

De många självutgivande exemplen från Browns eget vardagsliv gör sig inte riktigt lika bra i text som i tal. Men boken är så mycket mer än vardagsberättelserna.

0 Kommentarer
0 Kommentarer

Kultur & Teologi

Läs vidare