Må bättre med mer struktur i vardagen

Hemma hos familjen Kikuchi är det bättre ordning numera. André och Sayuri gör vad de kan för att småttingarna Noomi och Jona ska veta var saker finns, och lära sig att lägga grejerna på sin

André Kikuchi har aldrig förr sett sig själv som strukturerad. Men nu har det blivit ändring på det. Han har rensat upp i sin tillvaro och nu ger han tips till andra i Strukturpodden.
Han är övertygad om att människor mår bättre i själen av ordning och reda.

Om någon knackade på dörren för några år sedan kände André en våg av nervositet komma rusande. Hjälp, skulle någon titta in i hans röra.

– Nu kan jag låna ut mitt kontor utan förvarning, och det skulle jag nog kunna göra med lägenheten också för den delen, säger han.

Trots att André och hans fru Sayuri har två barn och han jobbar i en större församling så är det mer ordning i livet nu.

– Det har växt fram ett behov, och när vi flyttade gick vi igenom allt, säger André och ser sig om i den ljusa lägenheten som är alldeles lagom möblerad och ingenting utom några leksaker ligger framme.

André och Sayuri behövde hjälp med hur de skulle tänka för att få en ny ordning, och de läste bland annat på sajten merstruktur.se som drivs av Erika Norberg. André känner henne sedan han bodde i Luleå, och detta ledde till att de nu gör Strukturpodden tillsammans.

Där finns en rad program med rubriker som Matplanering, Äta grodor, Vanor och Få andra med på tåget. De ger exempel ur sin egen vardag och konkreta tips.

– Något vi återkommer till är frågan om vem jag vill vara. Hur man har det påverkar ju så mycket hur man är, säger André och förklarar mer hur han tänker kring detta.

– Om du har det rörigt, har dålig koll på kalendern och har svårt att hitta dina saker så du inte kommer i tid och inte får med dig allt, då blir du stressad och får en känsla av otillräcklighet och att du inte hinner med. Det leder till att du har svårt att vara riktigt närvarande i mötet med människor.

André Kikuchi menar att han som troende, och pastor, har ett ansvar att finnas närvarande för andra. I Bibelns skapelseberättelse talas om en grundordning, var sak har sin funktion. André nämner Paulus som i sina brev vill skapa tydlighet och ordning när han hört ryktesspridning och förstått att allt inte står rätt till.

En annan biblisk företeelse är ökenvandringarna där männi-skor upprättat en bättre Gudsrelation när de levt avskalat utan ägodelar att förhålla sig till.

– Vi kanske behöver en ökenvandring ibland, säger han och ler lite finurligt.

– Vårt liv som troende är gåvobaserat, det är också en struktur där det handlar om vem jag är och vill vara. Jag vill hjälpa andra att hitta sin roll och rätta funktion.

Nu förbereder André och Erika ett avsnitt om psykisk ohälsa, vilket kan verka konstigt i sammanhanget.

– Jag tror folk mår bra av att ha struktur på sitt liv och ordning omkring sig. De kan behöva hjälp att sortera bort, och det kan leda till att de känner att de räcker till bättre, säger André Kikuchi.

En uppmaning som återkommer är att börja med att identifiera problemet.

– Man kanske tycker att man har otur, fast det egentligen handlar om oordning, säger han och målar upp en händelsekedja: Du struntar i att byta batteri i väckarklockan så den ringer inte och du försover dig. Du springer ut genom dörren och i farten hittar du inte plånboken för den har ingen egen plats. Du chansar på att åka med bussen utan kort, och det blir så klart kontroll och du får böter. När du hade så bråttom hoppade du över frukosten och glömde matlådan …

– Ja, för att du inte hade koll på batterierna i klockan, säger André.

I hallen hos familjen Kikuchi står alla skor i hyllan, även tvååringen Noomis, och det är hon själv som ställt dem på plats. Barn gör som bekant precis som de vuxna, om man inspirerar dem och påminner.

Det är en detalj i vad som hänt omkring André sedan han beslutade sig för att strukturera.

– Dyker det upp något oväntat kan jag hantera det bättre numera, och jag kan välja mer själv i stället för att allt bara händer. Jag är mer närvarande i mötet med barnen och med andra, och jag spar tid genom att jag inte behöver leta efter saker.

– Jag tycker också att jag kommer ihåg bättre, och jag är sällan eller aldrig dubbelbokad.

Hur man har det påverkar ju så mycket hur man är.

Fakta: Andrés åtta strukturtips

1 Gå igenom dina saker och välj om du ska spara, slänga, skänka eller sälja. Behåll det du tycker om och använd det.

2 Låt var sak ha sin plats,
och sätt alltid tillbaka
det du använt.

3 Stoppa inflödet av exempelvis post och skänkta saker, till hemmet/jobbet/kyrkan.

4 Håll mejlkorgen tom genom att svara snabbt och kort.

5 Ifrågasätt möten. Sätt en ram för möten.

6 Gör arbetsplatsen till din egen så du vet vad du har och var.

7 Gör grundrutiner och följ dem med glädje.

8 Ordna din bön: tystnad, tacka, be för andra, be för egna behov.

Kerstin Schönström

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.