Här är Sveriges nya ministrar

Från vänster: Parisa Liljestrand (M) kulturminister, Jakob Forssmed (KD), socialminister och statsråd i socialdepartementet, Lotta Edholm (L) skolminister och statsråd i utbildningsdepartementet och Johan Forssell (M) bistånds- och utrikeshandelsminister och statsråd i utrikesdepartementet.

Under tisdagen presenterade Ulf Kristersson sin regeringsförklaring och ministrarna i den nya regeringen. Parisa Liljestrand (M) blir ny kulturminister och Jakob Forssmed (KD) ny socialminister med ansvar för trossamfunden.

När statsminister Ulf Kristersson presenterade sina ministrar under tisdagen gick 13 av posterna till Moderaterna, sex av posterna till Kristdemokraterna och fem till Liberalerna. 

Kulturminister

Moderaten Parisa Liljestrand blir ny kulturminister och ansvarig för kulturdepartementet. 

Parisa Liljestrand

Parisa Liljestrand

Parisa Liljestrand har sedan 2018 varit kommunstyrelsens ordförande i Vallentuna kommun. Hon är utbildad lärare och har tidigare arbetat som rektor i Vaxholm. Henne politiska karriär började med ett engagemang i Vallentuna där hon var med och startade ett lokalt parti år 2002. Hon gick med i Moderaterna 2010.
 

Socialminister

akob Forssmed

Jakob Forssmed

Kristdemokraten Jakob Forssmed blir socialminister med ansvar för civilsamhälle och trossamfund. Han har tidigare varit stabschef och statssekreterare i statsrådsberedningen. Han är förste vice partiordförande under partiledare Ebba Busch och ekonomisk-politisk talesperson för Kristdemokraterna.
 

Klimat- och miljöminister

Romina Pourmokhtari

Romina Pourmokhtari

Romina Pourmokhtari, ordförande för Liberalernas ungdomsförbund blir klimat- och miljöminister på det nya departementet klimat- och näringslivsdepartementet. Hon är född 1995 och blir Sveriges yngsta minister hittills. Chef för departementet blir Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch i egenskap av energi- och näringsminister.

 

Skolminister

Lotta Edholm

Lotta Edholm

Liberalen Lotta Edholm blir skolminister. Hon har tidigare vart skolborgarråd i Stockholm.  Fram till att hon i januari 2020 valde att lämna politiken var hon gruppledare för Liberalerna i Stockholms kommun.  

 

Bistånd- och utrikeshandelsminister

Johan Forssell

Johan Forssell

Moderaten Johan Forssell blir bistånd- och utrikeshandelsminister. Han har varit Moderaternas rättspolitiska talesperson och riksdagsledamot sedan 2010. Han är utbildad civilekonom och gick redan 1992 med i Moderaternas ungdomsförbund. 

Ulf Kristersson

Under pressträffen nämnde statsminister Ulf Kristersson att granskningen av religiösa friskolor ska skärpas och att en insynsprincip motsvarande dagen offentlighetsprincip ska införas för friskolor. Foto: TT

Förbud mot omvändelseförsök

Det var en allvarlig Ulf Kristersson som presenterade regeringsförklaringen. Han talade om ett Sverige med stora utmaningar. Om kampen mot den grova kriminaliteten, om elpriser och om problematik kopplat till invandring.

Han sade att en utredning ska göras för att se över förbund mot utländsk finansiering av trossamfund, med syftet att bland annat motverka islamism:

–  I Sverige har alla rätt att vara den man är, och älska vem man vill. Regeringen står upp för Hbtq-personers rättigheter.

Ett förslag om att förbjuda omvändelseterapi ska även utredas.

Bistånd verktyg i migrationspolitiken

När det gäller biståndspolitiken var det känt sedan tidigare att biståndsbudgeten kommer att minskas från en procent till 0,85 procent.

– Svensk biståndspolitik är fortsatt generös. Biståndsramen sätts för tre år, men frikopplas från BNI. Det ska vara resultaten som räknas, inte ett utbetalningsmål, sade Kristersson i sitt tal.

Stödet ska i större utsträckning gå till civilsamhället och biståndspolitiken ska även kunna vara ett verktyg för att motverka irreguljär migration, alltså människor utan rättslig status, samt till att öka återvandring.

– På längre sikt är det handel och ekonomisk utveckling som är vägen från fattigdom till välstånd, sade Ulf Kristersson och tillade att det är därför som ministerposten för biståndet slås samman med en ministerpost för utrikeshandel.

Kärnkraft för klimatet

Ulf Kristersson nämnde också att granskningen av religiösa friskolor ska skärpas och att en insynsprincip motsvarande dagens offentlighetsprincip ska införas för friskolor. En grundlagsutredning ska tillsättas bland annat för att se hur kvinnans rätt till abort kan säkerställas. 

Sveriges klimat- och miljöpolitik ska vara ambitiös, sade Ulf Kristersson. Han lyfte vikten av investeringar som bidrar till målet om nettoutsläpp noll 2024, ett hållbart skogsbruk och förenklade förutsättningar för att bygga ny kärnkraft.

Fakta: Ulf Kristerssons regering

 1. Johan Pehrson (L), integrationsminister
 2. Parisa Liljestrand (M), kulturminister
 3. Jessika Roswall (M), EU-minister
 4. Romina Pourmokhtari (L), klimat- och miljöminister
 5. Maria Malmer Stenergard (M), migrationsminister
 6. Tobias Billström (M), utrikesminister
 7. Johan Forssell (M), bistånds- och utrikeshandelsminister
 8. Gunnar Strömmer, (M), justitieminister
 9. Pål Jonson (M), försvarsminister
 10. Carl-Oskar Bohlin (M), civilförsvarsminister
 11. Jakob Forssmed (KD), socialminister
 12. Acko Ankarberg Johansson (KD), sjukvårdsminister
 13. Camilla Waltersson Grönvall (M), socialtjänstminister
 14. Anna Tenje (M), äldre- och socialförsäkringsminister
 15. Elisabeth Svantesson (M), finansminister
 16. Niklas Wykman (M), finansmarknadsminister
 17. Erik Slottner (KD), civilminister
 18. Mats Persson (L), utbildningsminister
 19. Lotta Edholm (L) skolminister
 20. Ebba Busch (KD), näringsminister och vice statsminister
 21. Paulina Brandberg (L), jämställdhetsminister
 22. Peter Kullgren (KD), landsbygdsminister
 23. Andreas Carlson (KD), infrastruktur- och bostadsminister

Taggar:

POLITIK REGERINGEN

Matilda Ljungkvist

 matilda.ljungkvist@kyrkanstidning.se

Matilda Ljungkvist

1 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

 • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
 • Lines and paragraphs break automatically.
 • Missing filter. All text is removed

kommentarer

 • Lines and paragraphs break automatically.
 • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
 • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

 • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
 • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
 • Lines and paragraphs break automatically.
Thorsten Schütte
Dikt om den nya regeringen: https://www.vlt.se/2022-10-22/moders-sveas-tarar