Kyrkans triathlon en succé

Varje år samlas mängder av motionärer - men också delar av Sverigeeliten för att simma, cykla och springa runt Horla med start i Storsjön alldeles nedanför kyrkan, Equmeniakyrkan Storsjöstrand. Foto: Julia Pettersson

Mitt under pågående kyrkokonferens och partiledarutfrågningar arrangerade Equmeniakyrkan Storsjöstrand, ett stenkast från Vårgårda, traditionsenligt Horla triathlon för 28:e gången. För de ideellt engagerade i bygden går augusti 2022 till historien.

– De som redan är engagerade är ju ofta med i fler saker, konstaterar Bengt Olausson stilla.

Han ägnade onsdag, torsdag och fredag åt att förbereda det sista inför tävlingen i Horla, tillsammans med ett gäng andra frivilliga. Han är banansvarig som har varit med sedan början 1995 med en tävling som lockar både tävlingseliten och intresserade motionärer.

Nattvandrare, parkeringsvakt och arrangör

På fredagskvällen, före själva tävlingen, skulle han vara parkeringsvakt vid kyrkokonferensen inne i Vårgårda. Men så behövdes han som nattvandrare för Hela människan och fick ordna byte för det där vaktandet.

– Det blir väl inte så mycket sömn i natt, säger han lugnt.

Morgonen därpå, i lördags, började tävlingen. En tävling som han inte bara är med och arrangerar utan som han också tävlar i själv. Varje år.

– Men nu är jag 73 och ledig jämt ju, ler han.

Församlingen hade Horlaveckan

Församlingen på Storsjöstrand har dessutom just avslutat sin sommarkonferens Horlaveckan och nu är det konfirmationsläger. Partiledarutfrågningarna och kyrkokonferensen kräver många frivilligas arbetsinsats. Förra helgen var det världscuptävlingar i cykel. Där var Bengt flaggvakt. Dessutom sjunger han läsarsånger i gruppen Goa gubbar och är aktiv i församlingens fastighetsråd. Men allt det ideella arbetet ger goda ringar på vattnet. Inte minst i Horlasjön.

– Vi vill att folk ska tycka att det är positivt att komma till den här platsen, Storsjöstrand. Lugnt och gemytligt i den lilla bonnahålan, brukar folk säga som kommer hit. Vi fixar fika, grill, glass och allt som tänkas kan vid kyrkan. Och så simmar alla tävlande förbi precis utanför.

Delas mellan kyrka och förening

Arrangemang och intäkter delas mellan församlingen och numera en lokal friskvårdsförening. Pengarna har gått till kanotinköp, hopptorn vid Horlasjön där simningsmomentet sker, frisbeeplan och beachvolleyplan.

– Så allt går ju tillbaka till ortsbefolkningen kan man säga. Och i kyrkan har vi stor användning för allt i samband med läger.

Tävlingen brukar locka 350 startande men efter två års pandemipaus tycker Bengt att årets 150 anmälda (efteranmälningarna inte inräknade) är fantastiskt bra.

– Det viktigaste är att man som motionär ska kunna komma hit och trivas på tävlingen. Samtidigt är det festligt att vi alla faktiskt tävlar i samma klass. Allt från triatleter på elitnivå till folk i trakten.

Utsikt över Equmeniakyrkan

Från församlingen är ett tiotal med och tävlar. Ytterligare 60 andra behövs som funktionärer. Tävlingen går ut på att först simma 425 meter i Horlasjön mellan två badplatser, därefter springa till växlingsområdet för att cykla 2,8 mil i de natursköna omgivningarna och till sist löpa 8,2 kilometer. Cykelbyxorna får följa med ned i sjön men byte till löparskor är något de tävlande behöver ta sig tid för. De allra bästa klarar av hela den tredelade tävlingen på runt 1,20. De sista brukar gå in på strax under tre timmar.

Loppet välsignas

Att det är en tävling i kristen regi märks kanske allra mest på att traditionen bjuder att loppet välsignas strax innan start - och kanske har det ett finger med i spelet för att tävlingen varit väl förskonad från värre olyckor under åren.

Efter 28 år på raken av arrangörserfarenhet och en tävling som gillas av eliten, kräver frågan om det inte är dags att ta sig an ännu större arrangemang ett svar.

– Vi har för korta sträckor för att kunna arrangera SM. Annars hade det varit hemskt kul att göra, funderar Bengt.

– Om vi hinner få undan allt efter tävlingen i tid, så tänkte jag åka in till kyrkokonferensen. Det är en konsert där som jag inte vill missa.

”Om vi hinner få undan allt efter tävlingen i tid, så tänkte jag åka in till kyrkokonferensen. Det är en konsert där som jag inte vill missa” Bengt Olausson

Fakta: Horla Triathlon

En triathlontävling i byn Horla mellan Alingsås och Vårgårda, som arrangerats av den lokala Equmeniakyrkan (nu tillsammans med traktens friskvårdsklubb) sedan 1995.

Årets vinnare. Herrklassen: Jonas Örarbäck, Triathlon Väst (1.20.46) . Damklassen: Rebecka Forsström, Triathlon Syd, (1.30.27) Lagklassen Kavlås (Alma Johansson, Madelene Johansson, Lukas Larsson) Lagtid: 1.30.48.

Anna Hagnell

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.