Daglig bön som en väg ur krisen

Immanuelskyrkan i Jönköping stänger inte ner för bön. Istället gör de den ännu mer tillgänglig. Inspirerade av den tidiga kyrkans bönetraditioner bjuder de nu in till daglig tidebön.

 

Många kyrkor väljer att stänga bönestunder och träffar i coronatider. I Immanuelskyrkan i Jönköping gör man tvärtom. Här har ett tiotal besökare just satt sig vid ljusbäraren. Strax börjar bönesamlingen med läsning ur Psaltaren. Det är tid för dagens andra tidebön.

Även här i församlingen har coronaviruset skakat om vardagen rejält. Gudstjänster webbsänds och ordinarie verksamhet planeras om eller har uppehåll.

Men mitt i allt detta bjuder pastor Daniel Wramhult och hans kollegor alltså numera även in till tidebön i kyrkan, tisdag till fredag klockan 9, 12 och 18. Samlingarna är korta, mellan 10–20 minuter. Beslutet togs efter att de landat i att det är bön och omsorg som ska vara församlingens fokus framöver.

– Vem som helst kan trilla in på tidebönen när man vill och vara med en stund och sedan går man igen. Vi har folk som kommer från arbetet på lunchen, berättar Daniel.

Tidebönen som har sitt ursprung i judendomen är en grundpelare inom delar av kristenheten. Bönesamlingarna bygger på gemensam högläsning av bibeltexter, som Psaltaren.

– Tidebönerna är bedda och håller i alla tider. De håller i världskrig, svältkatastrofer och digerdöd, säger Daniel som tycker det känns bra i en orolig tid att inte behöva uppfinna en massa nytt.

Samlingarna har blivit en uppskattad andningspaus. Som mest har det varit tio personer på bönen och mycket fler än så är inte tanken att de ska vara. Daniel betonar att de är noga med att följa alla rekommendationer från myndigheter. Kyrkans ledning uppmanar även de i riskgrupperna och 70 plus att avstå från att besöka kyrkan just nu.

Fredrik Bergman är en av deltagarna under torsdagens lunchbön. Han berättar att han försöker gå till kyrkan en gång om dagen just i den här tiden då mycket kretsar kring corona.
– Periodvis läser jag tidebön hemma och då läser jag Bjärka Säbys tidebön. Jag gillar psaltarverserna. Jag tror det finns någonting lätt terapeutiskt i att sitta tillsammans och läsa högt.
Han gillar tanken med de här bönesamlingarna och hoppas att det kan fortsätta även framöver, efter krisen som är nu.

– Det finns en vits med regelbundenheten och att träffas i små grupper över tid.

MARIANNE LUNDVALL

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.