Förföljelsen av kristna ökar i världen

Ett kors som vänts upp och ner på den amerikanska flaggan bränns i Kabul. Foto: TT

Förföljelsen av kristna ökar på bred front.

Det visar Open Doors sammanställning av de länder där kristna är mest utsatta.

Afghanistan, dit många konvertiter tvingas återvända, delar nu bottenplatsen med Nordkorea.

Kristna är den mest förföljda religiösa gruppen i världen. När Open Doors, en människorättsorganisation inriktad på att stödja utsatta kristna, nu presenterar de 50 värsta länderna i världen för kristna så är ljuspunkterna få. I alltfler länder klassar Open Doors situationen som extrem.

— Det blir bara sämre och sämre, säger generalsekretare Peter Paulsson.

Coronapandemin har drabbat kristna i många länder hårt. Kristna i minoritetsgrupper, som redan tidigare levde på marginalen, kan på grund av nedgången i ekonomin förlora sina jobb och möjligheten att försörja sina familjer. Open Doors har också fått rapporter från bland annat Indien om att kristna blir diskriminerade och åsidosatta vid utdelningen av nödhjälp.

— Olika grupperingar utnyttjar pandemin för att flytta fram sina positioner, säger han.

Indien påverkas av den hindunationalism som utmanar landets sekulära författning och tradition. Hindunationalistiska rörelser hävdar att en riktig indier måste vara hindu - inte kristen eller muslim. I vissa delar av Indien utsätts pastorer och vanliga kristna för diskriminering och våld.

— Kristna blir mer och mer andra klassens medborgare, säger han.

I Kina har pandemin också fått konsekvenser för landets runt 100 miljoner kristna. Den kinesiska staten har skärpt sin övervakning av landets invånare för att spåra smittan, men Peter Paulsson fruktar att den teknik som utvecklats kommer att fortsätta att användas för att övervaka kristna.

— I Kina är det inte så att man vill strypa kristen tro helt och hållet, men man försöker att förvandla läran. Från myndighetshåll har man till och med försökt att ändra i Bibeln, säger han.

En majoritet av länderna på listan är muslimska. Enligt Peter Paulsson har restriktionerna under pandemin gjort livet svårare för kristna även där. För den konvertit som håller sin tro hemlig kan det vara påfrestande att tvingas vara hemma med sin familj och inte kunnat möta trosfränder. Men även i länder som inte är utpräglat muslimska så sprids nu islamistiskt våld. I södra Afrika verkar nu en rad terrorgrupper som försöker att skapa områden styrda av sharialagar. Ett av de värst drabbade länderna är Nigeria, där etniska konflikter blandas med religiösa motsättningar. Bofasta kristna bönder mördas och förföljs av muslimska herdefolk. I länder som Mozambique har myndigheterna svårt att upprätthålla säkerheten.

— Det är svårt att bemöta det våldet, när terrorgrupperna riktar in sig på att slå till mot byar. Man vill skrämma människor och lyckas med det, säger han.

Open Doors har under lång tid pekat ut Nordkorea som det värsta landet för kristna. Men i år delas den föga hedrande förstaplatsen med Afghanistan. I Nordkorea är det staten som förtrycker de kristna, men i Afghanistan är det främst släkten som står för hoten.

— Man kan inte leva ut sin tro i Afghanistan, och att konvertera öppet är helt omöjligt. Det som staten sköter i Nordkorea gör klanen i Afghanistan, säger han.

 

"Man kan inte leva ut sin tro i Afghanistan, och att konvertera öppet är helt omöjligt"

Jonatan Sverker

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.