Sanningen lägger en grund för det heliga ledarskapet

Marcus Lind

PERSPEKTIV.  Under helgerna såg jag de första avsnitten av tv-serien Ted Lasso. Den handlar om ett engelskt fotbollslag i högsta ligan som kallar Ted Lasso som ny fotbollstränare. Till saken hör att han inte kan något om fotboll och tidigare arbetat som tränare i amerikansk fotboll.

Detta är så klart inget som imponerar på de engelska supportrarna och bäddar för komik. Men det visar sig ganska snabbt att Ted Lasso är en obotlig optimist som i längden är snudd på omöjlig att inte tycka om. I ett av de första avsnitten intervjuas han av en kritisk brittisk journalist och säger då att för honom handlar inte framgång om bara vinst eller förlust. I stället handlar det om att hjälpa spelarna att förverkliga sig själva både på och utanför planen.

Upptäcka potential

Jag blev berörd när jag hörde detta för det påminde mig om hur vi ser på ledarskap i Equmenia. Vi vill också se varje människa med Guds ögon och hjälpa dem att se och upptäcka den potential som de bär på. Vi vill skapa mötesplatser och sammanhang där barn och unga får möjlighet att både lära känna varandra och Jesus.

När Equmenia och Equmenia­kyrkan samlades till Vinterkonferensen förra veckan höll teologen Patrik Hagman ett inledande föredrag med samtidsspaningar. En av dem handlade om hur kristen tro på olika sätt återkommer i vårt samhälle. Patrik berättade att många människor i dag egentligen inte har några problem med att tänka sig att Gud finns. Många är också positiva till kyrkor. Det som människor däre­mot kan ha svårt för är kristna människor. Patrik sammanfattade detta i utmaningen att vi ska sluta vara snälla och i stället bli heliga. En utmaning som låter välformulerad men som kan vara svår att förstå vad den innebär i praktiken. För mig söker vi helighet när vi som människor förenas med Kristus. Och det är i Kristus som vi fullt ut kan bli de människor och individer som Gud har skapat oss att vara.

Ibland kan kristna framstå på ett sätt samtidigt som de inte är sanna mot varken sig själva, sin omgivning  eller Gud.

När jag hörde detta kom jag därför att tänka på Ted Lasso. En person som i allra högsta grad är snäll. Just det Patrik menar att vi ska sluta vara. Samtidigt lyckas Ted Lasso ändå att bli omtyckt. Hur kommer det sig att snällhet både kan attrahera och avskräcka?

Sanning och ärlighet

Efter en del funderande är min analys att det handlar om sanning och ärlighet. Ibland kan kristna framstå på ett sätt samtidigt som de inte är sanna mot varken sig själva, sin omgivning eller Gud. Vi ser detta när ledare av olika anledningar faller och misslyckas. Om vi inte är sanna mot oss själva och Gud så tappar vi också kontakten och riktningen med det vi gör. Då är vi inte längre på väg mot helighet. I detta ryms också att vi behöver göra plats för sårbarheten. När vi är sanna mot oss själva och vår omgivning erkänner vi våra brister och svagheter. Då vågar vi visa varandra sårbarhet.

Både snäll och sårbar

Ted Lasso är både snäll och sårbar för att det är sådan han är som person. Genom att vara sann mot sig själv och sin omgivning förmedlar han också detta på ett positivt sätt. Han ser människor för vilka de är och har drivkraften att hjälpa och inspirera dem att också vara sanna mot sig själva. Då spelar det ingen roll om det är vanlig fotboll eller amerikansk fotboll som utövas. Verksamheten är verktyg för ett större och högre syfte.

Så ser även jag på verksam­heten i lokala Equmeniaföreningar. De är verktyg för att samla barn och unga och ge dem en växtplats. Med drivkraften att Gud vill att alla människor ska få upptäcka vilka de är i Guds ögon och vilka de är skapade att vara. På så vis riktar vi tillsammans våra liv mot Jesus och blir heliga. När vi är sanna mot oss själva och mot Gud så gör sanningen oss fria.

Marcus Lind
generalsekreterare Equmenia

Taggar:

Populärkultur
0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

 

Till minne