Så kan vi bryta skärmarnas dragningskraft

Marcus LInd
Foto: Zandra Erikshed

PERSPEKTIV. Barn, unga och vuxnas tid framför små och stora skärmar är på olika sätt ett allt större problem i dagens samhälle. Hur hanterar vi skärmarnas dragningskraft och vad skulle vi kunna ersätta det med? Kan vi vuxna hitta sunda och hållbara förhållningssätt till våra telefoner och på så vis vara förebilder för yngre människor?

De senaste veckorna har ett förslag från Liberalerna om skärmlås för barn efter klockan 23 på vardagar skapat debatt. En del av kritiken har handlat om att det är lite komiskt att ett liberalt parti föreslår en inskränkning i människors frihet. Att barn och unga spenderar mycket tid framför skärmar är dock ett otvetydigt faktum. I DN (7/3) refererade en nyhet till forskning som larmade om just vikten av få bort telefoner från barns sovrum nattetid då detta i stor utsträckning påverkar barn och ungas sömn negativt.

Verktygen finns redan

Till saken hör att verktygen för att begränsa skärmtid och uppkoppling redan i dag finns i den stora majoriteten av telefoner. Men det kräver vårdnadshavare som sätter sig in i hur det funkar och som aktivt arbetar tillsammans med barnet för att hitta lösningar som fungerar.

Vi bör också vara medvetna om att det mesta som erbjuds i våra telefoner är programmerat och framtaget för att behålla vårt fokus på skärmen så länge som möjligt. Några av världens smartaste ingenjörer sitter tyvärr och räknar på vilken färg och utseende knappar i appar ska ha för att vi som användare ska vara som mest benägna att trycka på dem. Den nyfikne som vill undersöka detta kan med fördel ställa om sin telefons skärm som svartvit så ska du se hur tråkig telefonen genast blir.

Gett nya insikter

Jag vet inte om du som läsare brukar fasta, men för mig har det blivit en praktik och helig vana som jag försökt praktisera de senaste åren. Ibland har jag valt att fasta från sådant som jag vet har ett större inflytande på mitt liv än vad det borde ha. Det är oftast både jobbigt och svårt men har gett mig både insikter, nya perspektiv och en känsla av befrielse. Jag har också lärt mig vikten av att inte bara avstå från något utan att också försöka fylla det med något annat som är konstruktivt och relevant.

Det fungerar ju annars ofta så med beroenden att om vi avstår från något fyller vi tomrummet med något annat. Det här tänker jag också gäller vårt eget beroende av skärmtid. Givetvis är det individuellt och ser olika ut men jag är övertygad om att vi inte kan prata om barn och ungas starka relation till skärmtid utan att också adressera vår egen relation till skärmar.

Inte sova med telefonen

Barn har ju dessutom en tendens att snarare göra som vi gör än som vi säger. Om barn inte ska sova med sina telefoner är det rimligt att inte heller vi vuxna gör det. Rekommendationer för bättre sömn från 1177 innehåller bland annat att inte använda skärmar en timme innan du lägger dig och att inte titta på varken klocka eller skärmar under natten.

På de konfirmationsläger jag varit med på de senaste åren hade vi alltid en eller flera dagar då deltagare och ledare var utan sina telefoner under stora delar av dagen. De lämnades in efter frukost och fick tillbaks efter kvällsamlingen. Ofta var detta bland det mest positiva när konfirmanderna utvärderade lägret. En anledning till detta var att vi också fyllde dagarna med aktiviteter som utmanade och stimulerade deltagarna. De fick hjälp att fylla tomrummet med konstruktiva möten och nya relationer utan att bli avbrutna eller distraherade.

Sammanhang där alla är välkomna

Vad motsvarande kan vara i ditt sammanhang vet jag inte. Men exempel på aktiviteter och mötesplatser som kan skapa värde är scouting, körverksamhet och tonår. Sammanhang där alla är välkomna och får växa i gemenskap med varandra och Jesus.

Jag hade velat avsluta denna text med en enkel lösning på hur vi gemensamt kan lyfta blicken (bokstavligt talat). Men genom att sätta ord på problemet och prata om det kan vi ändå komma steg på vägen. För även jag älskar min telefon, men jag älskar inte det inflytande som den har över mitt liv.

Marcus Lind
generalsekreterare Equmenia

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

 

Till minne

Söndagsservice