Politiker och enskilda måste lyssna till skapelsens rop

Karin Wiborn

Klimat på agendan. Skapelsetid inleds varje år den 1 september och pågår till den 4 oktober. Det är ett gemensamt initiativ inom Kyrkornas Världsråd för att påminna varandra om hur viktigt det är att i gudstjänst lyfta frågor som rör vårt förhållande till skapelsen.

I år uppmanas vi att lyssna till skapelsens rop. Equmeniakyrkan har utlyst klimatnödläge. Vi lyssnar till skapelsen och agerar för skapelsen, bland annat genom att ta reda på hur den gemensamma missionens klimatpåverkan ser ut. Detta för att värna den jord Gud älskar och för att värna människor och länder med sämre förutsättningar än vi. Klimatet är, förutom en skapelsefråga en fråga om jämlikhet och rättvisa i hur jordens resurser fördelas och brukas bland människor och länder.

Existentiell ångest

Klimatet har inte varit den största politiska frågan i det stundande valet samtidigt som vi vet att många bär på en oro för att inte säga existentiell ångest kring vår jordglobs överlevnad. Enligt en del är en klimatomställning helt och hållet en politisk fråga. Andra lägger stor tonvikt på personliga klimatsmarta val. Det rimliga är både och. Vi behöver kraftfulla politiska beslut för att förändra världen. Men för att nå dessa beslut behövs en opinion, och den skapas av männi­skor som investerar i förändring och i samtal om livsstil.

Politisk ängslighet

Det finns en politisk ängslighet för att fatta beslut som kortsiktig ger till synes sämre villkor för medborgarna. Ingen politiker vill påstå att det kan bli tuffare tag för att klara en klimatomställning eller, för den delen, att en människovänlig och god asylpolitik kan komma att påverka våra liv. De vallöften som ges blir mer skådespel för folket för att hålla folket lugnt. Som om det inte är någon fara på taket. Vi behöver modiga beslut som långsiktigt är bra – och nödvändiga - för vår framtid. Men det finns risk att de uteblir samtidigt som vi lugnas med besked om några kronor mer i plånboken.

Mindre sammanslutningar

Den mångåriga kampen för demokrati i Sverige började genom att mindre sammanslutningar, som de första friförsamlingarna, beslutade att varje man och varje kvinna skulle ha samma röst och säte. Den är kantad av kvinnor och män som ville se en förändring, som vågade, som riskerade och som gick före. Det var samma sak med religionsfriheten. Politiska beslut fattades när människor levt den förändring de velat se i årtionden. Stora politiska beslut som förändrar vårt samhälle är beroende av människor som går före. Därför är rörelser som ”Fridays for future” omistliga. Därför behövs människor som står upp för en människovänlig migrationspolitik och som tror på fred i våra svenska städer. Därför är kyrkans röst viktig i debatten.

Gemensamma beslut

När Kyrkornas Världsråd i dagarna avslutar sin elfte generalförsamling i Karlsruhe, Tyskland, åker människor tillbaka till sina sammanhang fyllda av orden Kristi kärlek driver världen till enhet och försoning. Det är ett tema som ligger nära Equmeniakyrkans vision om mötet med Jesus Kristus som förvandlar mig, dig och världen. Förändring sker genom enskilda människor och gemensamma beslut.

På söndag ges vi möjlighet att lägga vår röst för det samhälle vi vill se, det parti och de företrädare som stämmer bäst med den förändring vi försöker leva. Låt oss be för kommande regering och riksdag. Låt oss be om modiga beslut för skapelsens, världens, och de mångas bästa.

Karin Wiborn
biträdande kyrkoledare Equmeniakyrkan

 

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

 

Till minne