Men det är ju detta som är folkbildning!

Jerusalem

Foto: Marcus Gustafsson

Med stor förvåning läser jag Sune Fahlgrens öppna brev till Bildas styrelse i Sändaren (nr 14).

Sune Fahlgren menar att Bilda numer reducerats till att möjliggöra kunskapande processer och erbjuda metoder. Det är ju det som är folkbildning!

Makt och möjlighet att själva ta ställning

Att visa på olika perspektiv när det gäller skilda trosuppfattningar eller uppslitande konflikter som den mellan Israel och Hamas är folkbildning. Syftet har aldrig varit att tvinga på någon en viss ståndpunkt eller lära vad andra ska tycka. Tvärtom är folkbildningens främsta uppgift att ge människor makt och möjlighet att själva ta ställning.

Jag gjorde min första studieresa med Bilda 1993. Det var en omtumlande, intressant, fantastisk och smärtsam upplevelse. Den gav, precis som Sune Fahlgren beskriver, de kristnas perspektiv på landet och konflikten. Det var oerhört lärorikt. Men samtidigt saknades något. I en konflikt finns alltid fler än ett perspektiv. När en konflikt, som den i Israel och Palestina, pågått i över 2000 år är det viktigt att belysa den från olika håll.

Tänka ur flera perspektiv

Som anställd i Bilda och som mångårig resepedagog har jag jobbat intensivt för att fler röster ska bli hörda genom att deltagarna på resorna får möta judar, kristna och muslimer som berättar sin historia och beskriver sin syn på världen. Efter det får var och en själva ta ställning. Resepedagogens uppgift, förutom att säkert ta gruppen mellan olika programpunkter, är enligt mitt sätt att se, att hjälpa deltagarna att tänka ur flera perspektiv, inte att tala om vad de ska tycka.

Jag har rest mycket i området de senaste 30 åren och har lärt känna många människor. Jag har vänner som tjänstgör i israeliska armén, jag har vänner i Palestina, på ockuperade områden, jag har vänner i Israel och de allra flesta jag känner och har talat med vill ha fred, vill kunna leva sida vid sida i ett land som de känner djup kärlek till. Det är också viktigt att förmedla. Ett ensidigt ställningstagande begränsar möjligheterna att se alla människor i området som längtar efter fred och frihet.

Flera tankar i huvudet samtidigt

Det är en konst att hålla flera tankar i huvudet samtidigt, men för det mesta är det nödvändigt. Det går att känna sympati för palestinierna på Gaza och samtidigt fördöma Hamas ondskefulla gärningar. Det går att stå upp för mänskliga rättigheter, ta avstånd från den växande antisemitismen i Sverige, i världen och på de palestinska områdena och ändå tycka att både Israel och Hamas ska besinna sig.

Det är aldrig folkbildningens roll att tala om för människor vad de ska tycka. I samtal, i möten, i dialog får människor möjlighet att pröva sina tankar och funderingar. Det är är i mångt och mycket att vara en ”facilitator” som Fahlgren beskyller Bilda för att ha blivit. Att fungera som ”underlättare” tycker jag är fantastiskt bra. Tänk så olika vi kan se på saker.

Anna Svalander
Medlem i Equmeniakyrkan och resepedagog

Taggar:

Bilda
1 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
CAPTCHA
Sune Fahlgren
Hej Anna! Så bra du beskriver folkbildande studieresor och reseoefagogrns uppgift. Jag håller med helt och fullt. Mitt ärende gällde inte detta. Beklagar att det tolkats som att tvinga på anda åsikter eller att bli ensidig. Jag ska skriva ett svar tilll förbundsordförande och försöka klargöra mitt ärende bättre.

 

Till minne