Debatt

KD och SD verkar stå varandra nära

Börje Holm

Inför valet 2014 skrev jag en insändare med rubriken Pastorernas val där jag förvånades över det starka stöd som Kristdemokraterna (KD) hade bland Equmeniakyrkans pastorer, endast Miljöpartiet hade liknande siffror.

Jag grundade min undran på två händelser. Den ena var en utfrågning som Britta Hermansson och Robert Eriksson hade med Sverigedemokraternas (SD) Jimmie Åkesson (inför valet 2014). De betonade att vi skulle se och hjälpa de flyktingar som kom till Sverige även om det skulle ”nagga lite” på vårt välstånd. Jimmie Åkesson hade ingen förståelse för detta. Den andra ”händelsen” var två inlägg på DN-debatt från KDU där de förespråkade begränsad invandring och införande av tiggeriförbud. I mina ögon borde dessa förslag bara vara hemmahörande hos SD:s ungdomsförbund och inte hos KDU.

Jag fick som väntat mothugg, en person ansåg att det var en ”ogenomtänkt” insändare. Enligt honom hade KD ett bra partiprogram med många bra punkter. Vidare förklarade han att det var ungdomligt oförstånd som speglades i artiklarna på DN-debatt.

En av ”ungdomarna” var Sara Skyttedal, som fyra år senare har samlat på sig en gedigen meritlista, här kommer ett utdrag.

· Kommunalpolitiker i Linköping

· ”Dumpuckon” är hennes benämning på de personer som vill begränsa sina flygresor för att de tror att flygresandet har negativ inverkan på vårt klimat

· Hon firade Decemberöverenskommelsens upplösning med en flaska champagne (Bollinger)

· Hon har även kallat Centerpartiet för ”Klåpare, Bedragare, Quislingar”, nu när C och L lämnat Alliansen och gett sitt stöd till S och MP.

· Sara Skyttedal står på första plats på KD:s lista inför vårens EU-val.

Vidkun Quisling grundade 1933 Nasjonal Samling, NS, ett kristet-konservativt parti i Norge. Snart bytte NS partiprogram och närmade sig den tyska nationalsocialismen. Den 25 september 1940 blev Quisling Norges högste politiska chef med hjälp av Adolf Hitler. Vidkun Quisling avrättades oktober 1945.

KD:s partiledare Ebba Busch Thor ser inga som helst problem med att regera med stöd från SD, hon behöver inte förhandla med SD. Varför skulle inte SD ställa krav på Alliansen, om Alliansen behöver SD för att få majoritet? Kan det vara så att KD och SD står nära varandra politiskt?

Nu har ytterligare en SD-ledamot i Torsbys kommunfullmäktige skämt ut sig å det grövsta. Efter att Löfven blivit vald lade Erik Wennerström ut ”Christer Pettersson var är du när Sverige behöver dig?” på facebook.

Stort tack till C och L för att ni håller SD utanför.

0 Kommentarer
0 Kommentarer

Debatt

Mer inom samma ämne