Församlingarna har mycket gott att lära av varandra

Joakim Hagerius

Nya möten. 2023 börjar bra tänker jag efter att ha sett det första avsnittet av Lasse möter. Kyrkoledare Lasse Svenssons kyrkkaffe – Equmeniakyrkans egen lägereld – har konceptutvecklats och nu får vi följa med i mötet med en församling.

Tanken är att lyfta fram goda och inspirerande exempel som vi alla kan lära något viktigt av. Detta förhållningsätt är något som jag önskar skulle känneteckna diskussionerna i Equmeniakyrkan under hela året som ligger framför.
Snart kommer 2022 års siffror för medlemsutveckling i Equmeniakyrkan och sedan följer den numera sedvanliga liturgin i kristen press som genererar ledare och debattartiklar med enkla svar på vad som vänder trenden. Det är i ljuset av detta som jag blir extra uppmuntrad när jag följer med Lasse möter till Betlehemskyrkan i Göteborg och lyssnar till ett samtal med Pastorerna Robert Eriksson och Lovisa Almén.

Hög medelålder

”Hur har det gått de senaste fem åren”, frågar Lasse Svensson, och föreståndare Eriksson svarar att antalet medlemmar har ökat från 697 till 747. Det man bör ha i åtanke reflekterar Eriksson vidare är att den positiva trenden är etablerad i en församling med hög medelålder vilket innebär att statistiken även speglar de många medlemmarna som dör och flyttar hem till Gud.

Alla församlingar mår bra av att möta perspektiv som kommer utifrån och att det finns något att ta spjärn emot i sitt eget arbete.

När det gäller ålderskurvan är Betlehemskyrkan i gott sällskap. Så ser det ut i de flesta församlingarna i Equmeniakyrkan.
Betlehemskyrkans positiva utveckling gömmer sig i den samlade samfundsstatistiken, när den blivit sammanställd och offentlig, och kan vara svår att få syn på för den som enbart tyder siffror i ett Excel dokument. Det är därför Lasse möter är så viktigt. Det är genom att mötas i ett nyfiket och utforskande samtal som vi kan lära av varandra. Vad är det till exempel som gör att Betlehemskyrkan i Göteborg i dag samlar ett hundratal unga vuxna och har ett växande diakonalt arbete?  Vi behöver de goda berättelserna och exemplen för att inspireras och kanske också för att utmanas. Det innebär inte att alla församlingar ska göra som Betlehemskyrkan. Förutsättningarna är olika för alla församlingar, men det finns ändå alltid något att lära i berättelsen om det mycket medvetna och metodiska arbetet i Göteborg för att församlingen ska möta de behov som finns med evangelium.

Fler goda exempel

Det finns fler goda exempel i Equmeniakyrkan och det blir fler Lasse möter med fler församlingar att inspireras av. Ta gärna tid i församlingsstyrelser, böne­grupper och arbetsgrupper, och medarbetargrupper om det finns, och titta på dessa församlingsbesök tillsammans och reflektera vidare utifrån er egen situation. Och varför inte bjuda någon från dessa församlingar till ett fördjupat samtal med möjlighet att bearbeta det som just ni fastnade för när ni deltog i det digitala studiebesöket. Alla församlingar mår bra av att möta perspektiv som kommer utifrån och att det finns något att ta spjärn emot i sitt eget arbete. Det är så vi både får syn på oss själva och när det behövs får hjälp att lyfta blicken och mod att ta steg i tro.
Det viktigaste uttrycket i teologisk grund som sätter ord på Equmeniakyrkans kyrkosyn är att vi lever i ett ömsesidigt beroende. Vi behöver varandra. Inspirerande exempel i församlingar behöver synliggöras för att ingjuta hopp hos fler. Låt oss påminna varandra att detta när 2022 års siffror publiceras, kanske visar det på totalen en minskning av antalet medlemmar, men i samma siffror döljer sig viktigare berättelser än så.
2023 börjar bra, låt oss tillsammans hålla i detta viktiga samtal hela året.

Joakim Hagerius
biträdande kyrkoledare

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

 

Till minne