En diakonal motståndsrörelse för alla generationer

Carl LAgerqvist

För några veckor sedan var jag på väg hem från Göteborg till Stockholm. Jag hade varit på Equmenias nya visionskonferens Boost i Nimbuskyrkan, Öckerö.

Jag var påfylld av att få tillhöra en rörelse som står i en mångårig tradition, men som också arbetar framåt med visionen: Där barn och unga växer i gemenskap med varandra och Jesus.

Erbjuder gemenskap

Tänk att få tillhöra en sådan rörelse! Ja, rent av en motståndsrörelse, eftersom vi också erbjuder gemenskap till dem som saknar det. Jag platsade aldrig i något fotbollslag när jag var barn. Men inom scouterna hemma i Missionskyrkan fick alla vara med. Tänk att vi som denna rörelse kan få tända hopp i barn och ungdomars liv.

– ”Här får jag vara den jag drömt att vara, här får jag vara som jag är.” Så fångar Tomas Boström det centrala i att vara människa i sin visa Tillåtelsens kapell. Det behövs församlingar där jag kan få vara den jag är.

Behovet av gemenskap blir extra tydligt för mig när jag deltar i det diakonala arbetet i min församling. Att möta människor som har förlorat allt gör något med mig själv. ”Det kunde lika väl varit jag”, tänker jag ibland.

Som Kristi kyrka har vi en kallelse att möta varandra och andra i ögonhöjd, gammal som ung. Vi behöver våga se den nöd som finns och aktivt ställa frågan: Vilka gemensamma utmaningar, ung som gammal har vi som motståndsrörelse emot utanförskap?

Metodismens sociala bekännelse

Församlingen jag nu tillhör är präglad av den metodistiska traditionen som har ett starkt socialt patos. Därför använder vi metodismens sociala bekännelse. Den utgår från att vi har fått ett uppdrag att i Jesu namn värna om alla människors sociala rätt och rättvisa.

Biskopen av Karthago, Cyprianus, som levde under 200-talet, menade att kristendomen är praktisk och socialt inriktad: ”Vi talar inte stora ting, men vi lever dem”. Diakoni är att i handling vittna om Guds barmhärtighet och kärlek.

Min längtan är att Equmenia och Equmeniakyrkan vågar drömma stort. Att vi strävar ännu mer att tillsammans vara en rörelse som gör motstånd mot ensamhet, social utsatthet och orättvisor. I denna uthålliga kamp uppstår gemenskaper – med varandra och med andra i alla generationer.

Carl Lagerqvist
styrelsemedlem i Equmenia och blivande pastor

 

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.