Bär en teologi som leder till självhat god frukt?

När pingstpastor Åke Green stod åtalad för hets mot folkgrupp på grund av en predikan där han ­­enligt åklagaren hetsat mot homosexuella, deltog artikelförfattaren i en demonstration till stöd för Green. I dag skulle han i stället stöttat demonstranten på bilden. Foto: Lars Rindeskog

Det fåtal bibeltexter som nämner samkönat sex har historiskt bara tolkats i ljuset av traditionen. När fler teologer i dag närmar sig ­bibeltexterna också i ljuset av ­vetenskap och mötet med människor sker en förändring.

Spelar det roll att det först på 1860-talet blev ­vetenskapligt fastställt att människor har olika sexuell läggning när vi läser flertusenåriga texter? Spelar det roll att vi i dag vet att homosexuell läggning inte är ett val? Spelar det roll att det visat sig att sexuell läggning i princip inte går att förändra? Spelar det roll att vi hör allt fler berättelse om troende hbtq-personer som vuxit upp i kyrkan och från tidig ålder i tysthet levt med skam och självhat? Spelar det roll att dessa personer i sina kyrkor lärt sig att det är okej för pastorer att säga att de är en cancersvulst på samhällskroppen?

Behöver förändras

Högljudda röster uttrycker nu oro för att kyrkan håller på att ändra hållning i en fråga som ­varit självklar i 2 000 år. Andra av oss funderar om det inte finns något i frikyrkans teologi och praktik som är osunt och behöver förändras.

När unga, helöverlåtna troende som tillhör sexuella minoriteter berättar hur de lever med skam och självhat trots att de fullt ut anammat frikyrkans lära och liv måste det vara något som är fel. Berättelserna om de misslyckade försöken att få en annan sexuell läggning med hjälp av förbön, ­terapi och andra metoder är hjärtskärande. När vi hör berättelserna om hur de sedan bemötts i kyrkan när de ärligt ­berättat om sin sexuella läggning förstärks känslan av att något är allvarligt fel.

Strider mot Bibelns etiska undevisning

Det är min övertygelse att frikyrkans behandling (mobbning, utfrysning, skambeläggande) av en sexuell minoritet behöver ändras. Den strider mot Bibelns etiska undervisning. Kyrkans kallelse är att skydda de utsatta och bygga broar mellan människor. Den uppmaningen löper som en röd tråd genom hela Bibeln. En människa vars sexualitet avviker från normen är utsatt, vilket innebär att kyrkan har en särskild förpliktelse mot henne.

Varför ska inte frikyrkan behandla hbtq-personer som andra troende? Varför ska frikyrkan vara en plats där de tvingas till skam och psykisk ohälsa alternativt leva ett dubbelliv och förneka sin personlighet?

Testa läror som gör gudomligt anspråk

För oss som är ­bibeltroende handlar denna fråga inte om att kasta Jesu och apostlarnas ­undervisning i dessa ­frågor över ända. Tvärtom. ­Jesus ­förklarade hur man kan ­testa ­läror som gör gudomligt ­anspråk. Han sa: Ett gott träd kan inte bära dålig frukt, inte heller kan ett dåligt träd bära god frukt. En viktig fråga blir därför: Bär ­läran ”hbtq-personer kan inte ­accepteras i Guds församling” god frukt?

Att vara homosexuell är i sig inte en moralisk fallenhet. Det är en variation i skapelsen. Dessa personer är skapade av Gud och älskade precis som de är.

Per-Olof Eurell

 • Tidigare med i ledningen i den pingstförsamling som 2005 tog initiativ till ett fackeltåg i Stockhom till försvar för Åke Green, som dömts för hets mot folkgrupp efter att ha predikat att homosexualitet är en cancersvultst på samhällskroppen.
 • Tidigare styrelseledamot och ordförande i Världen Idag, en kristen dagstidning som starkt ifrågasatt HBQT-rörelsen.
 • Författare till Verkligheten korrigerar - en bok om homosexualitet i ljuset av av Bibeln, historien och mötet med människor (Shiloh Förlag)
3 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

 • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
 • Lines and paragraphs break automatically.
 • Missing filter. All text is removed

kommentarer

 • Lines and paragraphs break automatically.
 • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
 • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

 • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
 • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
 • Lines and paragraphs break automatically.
Reine Medelius
Jag var präst i Borgholm 2005 när Åke Green predikade. Jag gick direkt till honom och sa: ”Jag är en av dem som du predikade om.” Han ändrade inte uppfattning men det gläder mig att en sv hans dåvarande supportrar nu har gjort det. Verkligheten vinner alltid om kartan är fel.
Ändrar "vetenskapen" och den morderna sekulariserade människans tankar Guds Ords suveränitet ??? John 1:1-5 Ordet blev kött ​ I begynnelsen var Ordet, och Ordet var hos Gud, och Ordet var Gud. Han var i begynnelsen hos Gud. Genom honom har allt blivit till, och utan honom har inget blivit till, som är till. I honom var liv, och livet var människornas ljus. Och ljuset lyser i mörkret, och mörkret har inte övervunnit det. Revelation 19:11-14 Ryttaren på den vita hästen Och jag såg himlen öppen, och se: en vit häst, och han som satt på den heter Trofast och Sann, och han dömer och strider i rättfärdighet. Hans ögon var som eldslågor, och på sitt huvud bar han många kronor. Han hade ett namn skrivet som ingen känner utom han själv. Han var klädd i en mantel som hade doppats i blod, och det namn han har fått är"Guds Ord". De himmelska härarna följde honom på vita hästar, och de var klädda i vitt, rent linnetyg.......Revelation 19:19 Och jag såg vilddjuret och jordens kungar och deras härar samlade till strid mot ryttaren på hästen och mot hans här. Vilddjuret och jordens kungar ska strida mot Guds Ord. Jesus är den samme i går idag och i evighet. Tänker du strida mot honom ???
Per-Magnus Börefelt
Var någonstans ser vi att homosexuell läggning är en variation av Guds skapelse? Skulle vilja se Per-Olof ge ett enda exempel från Guds ord att så är fallet. Vi vet ju mycket väl att skapelsen är fallen. Att förändringar i det skapade är ett faktum. Mängder av människor föds med avvikelser från det som vi anser ”normalt”, frågan är då; är det en variation av Guds skapelse? Hör det till Guds mångfald? Tror vi t.e.x. att Gud vid skapelsens morgon satt och tänkte; ”Nu ska jag skapa en människa utan armar och ben” ? Självklart inte, Guds skapelse var fullkomlig! Men syndafallet kom in och förändrade allt. Det perfekta och fullkomliga i Guds skapelse blev skadat och frukten av detta blev en mängd varianter som inte alls var tänkta från Guds hjärta. Att säga att detta är Guds mångfald är ju – i min värld – att tillskriva Djävulen något gott i det ”fall” han åsamkade. Nej, vi lever alla i en trasighet och i den trasigheten vill Gud hjälpa oss att leva ett heligt liv, med Andens hjälp – till den dag allt blir upprättat igen.

 

Till minne