Är boken värd att räddas?

Lina Mattebo

SOM JAG SER DET.  Vi hade precis ätit en lunch för 150 kronor när mitt sällskap sa att hon alltid väntar på pocketboken, eftersom inbundna är för dyra.

Det gjorde mig förbryllad. Alla har inte råd och andra tycker inte om att läsa – men för oss andra, vad är en bok värd?

En bok är ren magi

Jag kom att tänka på detta när jag nyligen var på Litteraturens dag, anordnad av Författarförbundet. Programmet utgick från några av bokens utmaningar: läsningen sjunker, bibliotek och fysiska bokhandlare läggs ner, strömningstjänsterna ger väldigt låga ersättningar. Man skulle kunna fråga sig: Är boken värd att räddas? Jag är helt klart partisk eftersom jag jobbar med böcker – men för mig är en bok ren magi!

Tänk bara på alla personer som är involverade när en bok blir till. Författaren såklart, som ofta har arbetat med boken i flera år. Förläggaren och redaktören som tillsammans med författaren jobbar igenom manuset ett flertal gånger. Korrekturläsaren och ibland en faktagranskare som ser till att allt blir korrekt. Formgivaren av inlagan och bokomslaget. Och så de som trycker, distribuerar och marknadsför.

Är det inte fascinerande med all den tankekraft, tid och passion som finns mellan raderna?

Men ännu viktigare: Tänk vad tillgången till böcker och läsning betyder för att kunna utveckla sitt språk, sina tankar och sin förståelse för sig själva och för andra. ”Det handlar om yttrandefrihet i ett samhälle där individen inte blir ett offer för andras viljor, utan själv har förmågan att styra över sina åsikter, tankar och sitt liv”, som Författarförbundet skriver om läsfrämjande i sitt litteraturpolitiska program.

Ger nya upptäckter

Att läsa bra böcker ger nya upptäckter, motståndskraft och förmåga att se under ytan. Ja, vi förändras faktiskt till det bättre. Är inte det magiskt och ovärderligt, så säg?

Under Litteraturens dag pratades det mycket om politiska regleringar för att stärka bokens värde. Men vid sidan av litteraturpolitiken kan vi alla bidra. Förslagsvis genom att läsa en stund varje dag, gå med i eller anordna en läsecirkel, köpa en bok på sin lokala bokhandel eller gå till biblioteket och läsa med sina barn eller barnbarn. Väckelsekristna kallades som bekant för ”läsare” eftersom de betonade läsandet av Bibeln och annan kristen litteratur. Låt oss förvalta det arvet! Jag lovar att det är en insats som gör både dig och andra gott.

Lina Mattebo
skribent och författare

Taggar:

Bok
0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

 

Till minne

Söndagsservice