Är barn verkligen mogna för att få hbtqi+ -undervisning?

För en tid sedan ­rapporterade en landsortstidning från en ­Prideparad i en byskola och förskola. Tyngdpunkten låg på att det var förskolans barn som var mest engagerade.

Jag trodde nästan inte mina ögon att så minder­åriga barn deltagit i en sådan parad som enligt tidningens reporter var högtidlig och avslutades med fruktstund i regnbågens färger.
De små barnen hade i en hel vecka jobbat med hbtqi+ -frågor
Jag undrar: kan så små barn vara utvecklade och mogna intellektuellt, emotionellt, sexuellt och existentiellt för sådan undervisning?
Normalitet för människans tillblivande och samliv verkade vara som bortblåst. På en tidsperiod av cirka 70 år har man i svensk grundskolas sexualundervisning gått från det ena diket – med knappt någon undervisning alls – till det andra diket, där RFSL:s budskap från tidig ålder fått stort genomslag. Om man från småbarnsåldern fram till puberteten matats med denna sexualundervisning utifrån hbtqi+ och genomgår olika mognads- och identitetsprocesser är det kanske förståeligt att det skapar förvirring, oro, ångest och depression. Larmen avlöser varandra om barn- och ungdomars ohälsa. Bland annat som ångest, oro, sömnsvårigheter, självskada och även suicid har ökat markant under 2000-talet. Det finns naturligtvis många orsaker till orsaker till detta, som inte har med sexuell läggning att göra. Det är med stor respekt och ödmjukhet jag nalkas dessa frågor. Kan ana att en människa som känner dragning till samma kön kan brottas med svåra tankar, så även den som inte känner sig hemma i sin egen kropp.

Stor sexualfixering

Med rådande lagstiftning sker könskorrigeringen i alltför tidig ålder, som i ett senare skade kan skapa ånger och ångest. I vår tid råder stor sexualfixering med ansvarslös sexuell lössläppthet med oänskade graviditeter som följd. Det lever ofta i sin tur till en abort med ångest och depression som resultat.
Tankarna går tillbaka till min skola på 1950-talet: då började och slutade skoldagen med bön och psalmsång. Ett av läroämnena var kristendom som bland annat lärde oss att människan är skapad av Gud till man och kvinna. Gud sade: ”Varen fruktsamma och föröken eder”. Denna grund är så vitt jag vet borta från nutida skola. Allt var absolut inte bättre förr, men jag tror att grunden i den svenska folksjälen från unga år gav mer trygghet och stabilitet trots lägre matriell standard.

Obegränsade landvinningar

Vetenskapen har under förra århundradet och fram till i dag nått obegränsade landvinningar till oerhörd nytta och framgång. Samtidigt har utvecklingen i många fall betytt avveckling så till den milda grad att människan gjort människan obehövd och överflödig. Kanske är detta också en orsak till mångas oro och ångest.
Sist men inte minst har ju den egna familjen oen avgörande betydelse. Jag vill ändock tro att det finns hopp och ljus framtid för vårt unga släkte om politiken, skolan, vuxenvärlden och de unga, vänder tillbaka till urtidens Gud. Han har en plan och gränslös kärlek för varje unikt skapad människa.

Inger Lognberg

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
CAPTCHA

 

Till minne