Tidigare kyrkoledaren har dött

Walter Persson med hustrun Gunnel. Foto: Privat

Walter Persson, tidigare missionsföreståndare, missionär, missionssekreterare för yttre missionen och konsul för Kongo Brazzaville har fått hembud.
- Han var en kyrkoledare som kunde ta folk av alla slag,  säger vännen och efterträdaren Bertil Svensson.
 

Född i Majorna hade Walter Persson hela livet ett grunddrag av att vara en "go göteborgare" som kunde samtala med alla sorts människor.

Populär missionsföreståndare

Kanske var det därför han och frun Gunnel fick ett hjärta för mission och under 60-talet var verksamma som missionärer, innan Walter fick kallelse till att bli missionssekreterare för den yttre missionen - och sedan ta rollen som missionsföreståndare för Missionsförbundet.


- Det normala var att ledaren för den inre missionen valdes till missionsföreståndare men Walter var väldigt omtyckt av många som gärna såg honom i den rollen.
I ett decennium, från 1983 till 1993 innehade han den rollen innan han lämnade över till Krister Andersson - och själv sedan utsågs till konsul i Sverige för sitt kära Kongo brazzaville.
- Mycket handlade naturligtvis om Walter själv men det var också ett uttryck för det inflytande och den respekt som Missionsförbundet hade i Kongo. Jag minns att han alltid hade en stämpel i väskan för att kunna stämpla visum, säger Bertil Svensson och skrattar. 

Introducerade Paulo Freire


Persson är också känd för att ha varit en av de drivande att introducera Paulo Freires tankar i Sverige, som med sin bok "De förtrycktas pedagogik" lämnade ett oöverskådligt intryck på svensk debatt om pedagogik under 70-talet.
På äldre dagar flyttade han och jämnåriga hustrun till Halmstad, där Gunnel växte upp strax utanför, och engagerade sig i Immanuelskyrkan där. 


- De bodde i en lägenhet alldeles intill så han var aktiv hela vägen, menar Bertil Svensson som nu sörjer sin vän med många andra.
- Jag lade upp detta på min facebook dagen efter han gått bort (på pingstdagen) och det är otaliga människor från hela världen som kommenterat och berättat vad han fått betyda, berättar Svensson.

Equmeniakyrkan sörjer


Walter som blev 94 år sörjs av förutom hustrun Gunnel också av tre söner i livet och har nu fått återförenas med den son som gått före hem.
"Equmeniakyrkan i Sverige tackar Gud för Walters liv och tjänst och inkluderar Gunnel och resten av familjen i våra böner", skrev Bertil Svensson i egenskap av representant för samfundet på sin facebooksida. 
 

Robert Tjernberg

robert.tjernberg@sandaren.se
1 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
Maria Johansson
En man med mycket värme, vishet, humor, andligt djup och vardagspersonlighet. Noll prestige och han formligen strålade, lugnt och sakligt, Guds närvaro, problemlösning och varm saklighet.