Yazidier hotas i ­svenska samhället

Yazidiskan Nadia Murad fick Nobels fredspris 2018. De fick priset för sitt arbete mot sexuellt våld mot kvinnor i krig och konflikter. Hennes landsmän trakasseras både i flyktingläger och sina nya länder. Foto: TT

Yazidierna är en relativt okänd men växande invandrargrupp i Sverige.

Många av dem har flytt folkmordet i Mellanöstern. Nu kommer rapporter om
att de möter fördomar
även här.

Den yazidiska folkgruppen har utsatts för ett av 2000-talets värsta övergrepp. När terrorgruppen IS tog makten över delar av Syrien och Irak vände man sig särskilt mot kristna och yazidier. Många yazidiska flickor och kvinnor tvingades att bli sexslavar åt IS-krigare.

I Sverige finns i dag yazidier som flydde från folkmordet, men även de som kommit hit tidigare. Totalt rör det sig om mellan 4 000 och 15 000 personer enligt en rapport från Myndigheten för stöd till trossamfund.

Till Sändaren har det kommit in ett vittnesbörd om att denna folkgrupp möter diskriminering även i Sverige. I ett mindre svenskt samhälle accepteras inte en yazidisk familj av sina ­muslimska grannar eftersom de betraktas som orena och smutsiga.

— Vi har fått ett mindre religionskrig på vår lugna villagata och vi är både upprörda och faktiskt rädda. Inte för egen del, utan för våra yazidiska grannars del. De flyr från förföljelse och Sverige kan inte skydda dem! säger vänner till den yazidiska familjen.

”Amira” är yazidier och engagerad för sin folkgrupp i Sverige. Enligt henne är det inte vanligt med påhopp som i villasamhället, men det kan förekomma.

— Man kan få höra att man är smutsig och inte borde få finnas, säger hon.

De som yttrar sig fördomsfullt om yazidier är främst muslimer från Irak, enligt henne. Där har också förtrycket av folkgruppen varit svår och genom historien har man utsatts för många övergrepp, inte bara av IS.

— Det är för att vår religion inte nämns i Koranen som man är så negativa mot oss, säger hon.

Samtidigt betonar hon att detta inte gäller alla muslimer. Många andra är i stället nyfikna på den yazidiska religionen.

— När jag träffade muslimska kvinnor genom Myndigheten för stöd till trossamfund så var det många som var snälla och ville hjälpa, säger hon.

Enligt rapporten från samma myndighet kan även kristna i Mellanöstern vara negativt ­inställda till yazider. Detta är dock inte något som ”Amira” stött på.

— Nej, de har också varit förföljda och har behandlats på exakt samma sätt som vi. De kristna säger i stället att de lider med oss, säger hon.

För många yazidier är det svårsmält att överlevande IS-krigare och deras anhöriga kunnat återvända till Sverige, ofta utan att ens ställas inför rätta. ”Amira” har svårt att acceptera att somliga yazidier samtidigt hotas av utvisning.

— Många yazidier är besvikna, ledsna och arga på samma gång över att IS-krigarna kunnat återvända, säger hon.

Hon tror att de allra flesta ­yazidier kommer att vilja stanna i Sverige och inte återvända till Mellanöstern.

— Vi vill tacka alla goda människor och alla kristna att de tog emot oss i Sverige, säger hon.

Jonatan Sverker

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

 

Till minne