”Vi blir omringade av bosättningar”

Konflikten i Gaza är över — vapenvilan ser ut att hålla. Tills vidare. Men kriget har kostat 2 100 palestinier, 64 israeliska soldater och fem civila, livet. Det senaste israeliska utspelet om nya bosättningar på Västbanken, hotar att undergräva den sköra freden.

Priset är högt för den sju veckor långa militära operationen Straight Edge, som israelerna kallar det. Barn på bägge sidor den grå muren, säkerhetsbarriären, som skiljer Israel från de palestinska områdena, är svårt traumatiserade, och misstron och hatet gror. 

Om bombningarna var nödvändiga eller inte råder det delade meningar om i Israel, också i söder, där nybyggda tunnelmynningar från Gaza hittats mitt i åkrarna. Många är upprörda över att de upphört innan Hamas blivit fullständigt utplånat.

Men Roni Keidar i moshaven, eller byn, Netiv HaAsara några stenkast från Gaza, håller inte med. Trots att hon och  övriga invånare här levt i fasa för de palestinska beskjutningarna in i trädgårdar och bostäder. 

— Ingenting blir bättre, kriget lägger sin hand över allting, säger hon, och visar på sönderskjutna bilar och missilsäkrade daghem. Liksom många andra här i Israel, är hon övertygad om att det är inrikespolitiska hänsyn som ligger bakom premiärminister Benjamin Netanyahus utspel om att annektera ytterligare 400 hektar av mark på Västbanken.

 För konflikten i Gaza, eller om det möjligen är freden, har inte precis gjort honom populärare och den engelskspråkiga tidningen Jerusalem Post har analysen klar; det handlar om att gå den växande och alltmer dominerande högerflanken i regeringen till mötes.

Planerna att låta den sista obebyggda marken i Gush Etzion, tio minuters väg söder om Betlehem,  förvandlas till

ytterligare en israelisk bosättning vinner respekt hos stora delar av hemma-opinionen, och ökar chanserna till omval, för fjärde gången. Och detta trots regeringskollegors och omvärldens nästan samfällda protester.

  kritikerna lugnas med att det kommer att dröja år av tekniska och byråkratiska beslut innan just den här symboliskt och strategiskt viktiga delen av de judeiska kullarna, kan bebyggas, siar Jerusalem Post.

För den steniga kullen, där bara olivträden växer, är en del av ett historietyngt landskap där Abraham ska ha vandrat på sin väg till Hebron, och Jerusalem försvarats både 1948 och -67.

 Enligt israelisk syn skulle området egentligen inte innebära någon ny bosättning eftersom det redan ligger inklämt mellan alla de andra i Gush Etzion. Men organisationen Peace Now uppger att annekteringen skulle bli den största på Västbanken sedan 80-talet.

Nu ses planerna som ytterligare en hämnd för morden på tre judiska tonåringar i just detta område i juni, även om officiella källor också anger att marken inte brukats tillräckligt intensivt och att  palestinierna därmed förverkat sin rätt till den.

 Från kullen på andra sidan dalen, där fredsorganisationen Tent of Nations har sitt säte, och de fem palestinska byar  som äger marken, fortfarande finns kvar, ser man rakt över till bebyggelsen i Gush Etzion.

— Titta, där är vår enda väg ut, annars är vi helt omringade, säger Tent of Nations direktor Daoud Nassar, vars familj är traktens största markägare.

Han pekar ut över dalen på den gröna fläcken som syns bland bosättarnas vita hus, och säger som baptistpastor Alex Awad på Betlehems Bible School gör lite senare, att alla problem i den här delen av världen hör ihop.

För IS framryckning i Irak tros har gett nytt liv åt Hamas. Och att Israel nu väljer att ytterligare blåsa under konflikten med nya bosättarlöften spelar IS rakt i händerna, säger Alex Awad.

— Det blir ytterligare ett  bevis, för västs uselhet.

Alex Awad gör vad han kan. Nyligen skrev han till president Obama för att be honom om agera.

— Någon måste ju göra något för att stoppa det här, säger han.

— Vi är många som känner så nu. Vi kan inte ha sådana här krigsutbrott var tredje år. Vi behöver en lavin av påverkan.

 

 

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.