Kyrkliga äldreboendet Vasahemmet pressas av neddragning

Fredrik Alm
”Med det nya taket har kommunen i praktiken avskaffat den utlovade valfriheten”, säger Fredik Alm som är verksamhet för Vasahemmet som nu hotas av ett politiskt beslut. Foto: Stig Florén

Vasahemmet i Göteborg, som drivs av Betlehems­kyrkan, är en av de ideella aktörerna som drabbas hårt av politiska beslut om att begränsa antalet boendeplatser i extern regi.

 

– Det är förvånande inte minst med tanke på en växande äldre befolkning och att det redan nu är platsbrist på äldreboende, säger Fredrik Alm, verksamhetschef för Vasahemmet.

Från och med den 1 april gäller ett nytt avtal för vård och omsorgsboende i Göteborgs kommun. Avtalet är ett ramavtal som rymmer över 1 000 placeringar i privat regi. Samtidigt har staden fattat ett budgetbeslut som innebär att man under 2023 inte har budget för mer än 550 platser i privat regi.

Det innebär bland annat att möjligheten att själv välja boende och omsorg kommer att begränsas betydligt.

Vid årsskiftet hade 700 göteborgare valt ett privat alternativ. Den nya gränsen blir 550 boenden i privat regi.

Nio rum står tomma

På Vasahemmet, som drivs av Betlehemskyrkan i Göteborg, finns det plats för 55 boende och kön för att få en plats är redan lång, samtidigt som nio rum står tomma.

– Problemet som vi ser det är att man infört en valfrihet men kommer runt den genom att enbart budgetera för 550 externa platser i kommunen. Detta är oerhört problematisk då vi vet att det finns många människor som väntar på att få flytta hit bland annat på grund av den kristna profilen, men nu blir erbjudna platser på de kommunala boendena i stället, säger Fredrik Alm.

I dag står nio av boendets 51 rum tomma, eftersom Göteborgs stad just nu inte placerar några äldre i privat verksamhet.

– Vi är bekymrade av två skäl: Framför allt för de äldre som väntat länge på att få en plats i Vasahemmet, men också med tanke på Vasahemmets långsiktiga verksamhet. Vi kommer att behöva göra stora förändringar om inte Äldre samt vård och omsorgsnämnden ändrar sitt beslut.

Många boenden är slitna

I dag är det 417 äldre i Göteborgs kommun som väntar på boendeplats, varav 146 som väntat i mer än 90 dagar, vilket är gränsen för hur länge man ska behöva vänta. Eftersom den äldre delen av befolkningen kommer öka kraftigt under kommande decennium ökar också behovet av äldreomsorg. Samtidigt är många boenden slitna och kommer att och behöva läggas ner.

– Med de prognoserna är beslutet än mer förvånande. Vasa­hemmet ligger i topp när det gäller nöjda boende och en plats här kostar mindre än en plats i kommunal regi. Med det nya taket har kommunen i praktiken avskaffat den utlovade valfriheten.

Fredrik Alm känner en viss oro, men tror ändå på att kommunfullmäktige, som lyfter frågan vid sitt sammanträde 25 maj, ska ha tagit kritiken från många håll på allvar. Förslag från kommunstyrelsen, som sammanträdde i förra veckan, yrkar på ett långsiktigt förhållningssätt där de vill ge medborgarna möjlighet att välja boende, inte enbart under mandatperiod.

Taggar:

Äldrefrågor

Christina Larsson

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

 

Till minne