Vad händer med USA efter Trump?

Donald Trump ligger under stort i opinionsmätningarna inför valet i USA den 8 november. Men även om han förlorar kan konsekvenserna av Trumps valkampanj bli ökad splittring i USA och minskad tilltro till demokratin.

Det är en timme kvar tills republikanernas presidentkandidat Donald Trump ska kliva upp på scenen i ett konferenscentrum i Charlotte, North Carolina i den amerikanska södern. Detta är en ”swing state”, en av de delstater där det är jämnt mellan demokrater och republikaner och som därmed är mycket viktig i valet. Försäljningsstånden utanför konferenshallen är fullpackade med knappar och t-shirts med segervissa budskap om att Trump kommer att bli landets president. Men det ser ut som ett allt mindre sannolikt scenario för var dag som går i den amerikanska valrörelsen.  I stort sett samtliga mätningar ger Hillary Clinton ett rejält och växande övertag i opinionen, särskilt efter att tidningen Washington Post grävt fram en ljudinspelning från 2005 där Trump skryter om att han kan tafsa på kvinnor utan deras samtycke. Efter detta har tio kvinnor gått ut och anklagat honom för olika former av sexuella övergrepp. En lång rad tunga republikaner har tagit sin hand ifrån honom. 

Motvinden i kampanjen är dock inget som bekymrar de Trump-supportrar som strosar runt i höstsolen utanför konferenscentrum i Charlotte, klädda i röda kepsar med fastighetsmogulens slogan ”Make America great again”. Här menar alla som jag pratar med att Trump kommer att vinna.

– Man ska inte tro på vad som sägs i mätningarna, säger 59-åriga pensionären Betty Combs.

– De vill inte att folk ska veta hur långt före han verkligen ligger.

Själv har Betty Coms förlorat vänner på grund av sitt stöd för Trump, bland annat när hon ifrågasatt övergreppsanklagelserna på Facebook, säger hon.

– Om du bli attackerad av en man sexuellt så väntar du väl inte 30 år med att gå ut med det som vissa av de där kvinnorna gjort? Och varför skulle någon göra det tre veckor innan valet? Det där har Hillary kokat ihop!

Scott Black, 54-årig säljare, är inne på samma spår angående Trumps möjlighet att vinna.

– Chanserna är ganska goda. Man måste vara försiktig med opinionsundersökningar, de har stor felmarginal.

Donald Trump tycks inte dela sina supportrars optimism. Sedan opinionssiffrorna började dala har han flera gånger utryckt att valet är ”riggat” och att en eventuell förlust kommer att bero på fusk från Hillary Clintons sida. Han målar upp en bild av en konspiration där valmyndigheten, Demokraterna och massmedia samarbetar för att få Clinton vald som president.

– Jag har förstått att mäktiga människor med kopplingar till Hillary Clinton äger många av de företag som placerar ut röstningsmaskiner i vallokalerna, så det finns en potentiell risk, säger Scott Black.

Han är inte ensam om den åsikten. En väljarundersökning gjord på uppdrag av nyhetssajten Politico i mitten av oktober visar att Trumps retorik verkar ha påverkat många väljare: 71 procent av de tillfrågade republikanerna tror att deras kandidat kan komma att förlora på grund av valfusk. Detta har bestämt tillbakavisats av såväl opartiska experter som republikanska toppnamn.

Valfusk är ett i stort sett obefintligt fenomen i USA. Men frågan är hur budskapet påverkar tilltron till den amerikanska demokratin. New York Times ledarsida skrev den 19 oktober att Trumps ”avfärdande av den demokratiska processen riskerar leda till bestående skador på landet”. Oron handlar dels om att färre amerikaner väljer att rösta eftersom de inte ser det som någon idé om rösterna ändå inte räknas. Men det har också förekommit flera fall av Trump-väljare som hotar med att ta till vapen vid en valförlust.

Donald Trump har mött skarp kritik för en lång rad uttalanden riktade mot olika grupper i samhället. Han har kallat mexikanska invandrare för våldtäktsmän, han har efterlyst ett totalstopp för muslimska invandrare till USA, och han målar upp en bild av att svarta amerikaner lever i en laglös slum. Det sistnämnda upprepar han under sitt tal i Charlotte, där han pratar om situationen för den svarta befolkningen i städer som Chicago och Baltimore, inför cirka 5000 åhörare.

– Titta på afroamerikanerna med deras kriminalitet. De kan inte gå ut och köpa en limpa bröd utan att bli skjutna.

Han uppmanar svarta amerikaner att rösta på honom och utbrister:

– Vad har ni att förlora!

Retoriken är nedvärderande, menar Melissa Thomas, 47, som är en av de Charlotte-bor som demonstrerar mot Trump på trottoaren utanför konferenshallen.

– Jag har tagit mig från att bo i ett fattigt område till att ha en universitetsutbildning och ett bra jobb. Som afroamerikan tar jag illa upp när han säger att vi ska rösta på honom för att ”vi inte har något att förlora”.

Enligt en undersökning som människorättsorganisationen Southern Poverty Law Center utfört bland lärare rapporterar två tredjedelar av dem att elever – främst invandrare, andra generationens invandrare och muslimer – uttryckt oro för vad som ska hända med dem eller deras familjer efter valet. I ett uppmärksammat tal den 13 oktober, om Trumps utspel och den läckta inspelningen där han pratar om att tafsa på kvinnors könsdelar, sa presidentfrun Michelle Obama att hon ser en risk att barn nu får bilden att ”rasism och mobbning är fullständigt acceptabla beteenden av deras lands ledare”.

Samtidigt har högerextrema rörelser flyttat fram sina positioner i och med Donald Trumps kandidatur. Deras representanter har entusiastiskt hyllat hans många uttalanden om att utvisa alla invandrare utan uppehållstillstånd och stoppa muslimer från att komma in i landet. I en intervju med tidningen Mother Jones säger Rachel Pendergraft, en ledargestalt inom den rasistiska Ku Klux Klan-gruppen Knights Party, att ”Trumps framgångar bevisar att våra åsikter delas av miljontals människor”.

Steven Bannon, som i augusti tog över som Donald Trumps kampanjchef, har nära band till den löst sammansatta vita nationalistiska och mycket kontroversiella ”alt right-rörelsen”, ”alternativhögern”, som är motståndare till invandring och mångkultur. National Policy Institute, en tankesmedja inom alternativhögern, skriver på sin hemsida att Donald Trumps år som presidentkandidat har varit en tid när ”fler människor än någonsin gått med i vår rörelse och när våra idéer börjat invadera mainstreampolitiken”.

Få Trump-supporters är del av sådana rörelser, men en mycket restriktiv syn på invandring är något som kännetecknar de flesta av dem. En studie av Brookings Institution visar att 8 av 10 Trump-väljare tycker att vita snarare än svarta är diskriminerade i dagens USA. Frågan blir hur framtida republikanska presidentvalskampanjer kommer att hantera dessa strömningar framöver. Det republikanska partiet står också inför flera utmaningar efter valet. Donald Trumps enorma impopularitet bland stora delar av väljarkåren riskerar att leda till att Republikanerna inte bara förlorar presidentvalet, utan även sin majoritet USA:s kongress.

En onsdagskväll I New York-stadsdelen Staten Island har advokaten Richard Luthman slagit sig ner på sitt kontor tillsammans med några andra Trump-anhängare för att titta på den tredje och sista presidentvalsdebatten från Las Vegas. På bordet står två stora pizzakartonger och sju flaskor Coca Cola. Fönstren ut mot gatan täcks av valplakat med texten ”Den tysta majoriteten stöttar Trump”. Staten Island, en mestadels vit arbetar- och medelklassstadsdel, är den del av New York där Donald Trump har sitt starkaste stöd.

– Folk här är ganska lika honom, förklarar Richard.

–De är fräcka, framfusiga och tycker alltid att de har rätt, på gott och ont. De identifierar sig med Trump och vill vara som han. Själv gillar jag honom mest för att han arbetar för att skydda amerikanska jobb. 

Richard Luthman tror att en av effekterna av Trumps valkampanj är en mer polariserad syn på invandring i USA. I årets val är skillnaden mellan kandidaternas syn på den frågan mycket stor mellan Trump, som vill kasta ut papperslösa invandrare och Hillary Clinton som vill ge fler möjlighet att stanna.

– Det brukade vara en överenskommelse mellan republikaner som vill ha en hög invandring för att få tillgång till billig arbetskraft och demokrater som vill hjälpa folk att få ett bättre liv. Men vi måste kontrollera gränserna. Det är inte de bästa som kommer in, menar Richard Luthman.

Trumps sista debatt blev inte den succé han hade behövt för att ha en sista chans i valet.

Det mest omtalade citatet kom när moderatorn Chris Wallace ställde frågan om Donald Trump kommer att acceptera valresultatet.

Donald Trumps svar blev: ”Vi får se. Ni får sväva i ovisshet”. Ett unikt uttalande som mötte massiv kritik, och som sågs av många som ännu en attack på amerikansk demokrati från Donald Trump. Att en presidentkandidat inte kan garantera att respektera valresultatet är unikt, och minskade troligen ytterligare hans chanser att vinna.

Men Richard Luthman vill inte ge upp än.

– Den enda opinionsmätning som räknas är valnatten. Det här har varit det konstigaste politiska året på länge. Alla regler är satta ur spel, och vem vet vad som kommer hända.● 

 

Jonas Cullberg

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.