Nyhet

"Tvåstatslösningen är död"

"Att stötta de kristna minoriteterna och fortsätta samarbeta med våra partners är det viktigaste vi kan göra just nu". Det säger Jessica Lindberg Dik, utsänd i Jerusalem för Svenska kyrkans internationella arbete.

– Fler och fler har börjat tala om att kämpa för lika rättigheter i en enstatslösning. Jag besökte nyligen biskop Azar, ledare för den lokala lutherska kyrkan, som bekräftade att allt fler av Jerusalems kyrkoledare delar inställningen att tvåstatslösningen är omintetgjord, säger Jessica Lindberg Dik.

– Det är oerhört sorgligt det som händer just nu. Att tvåstatstanken är borta. Människor är så trötta, helt utmattade. Det som många kämpat för så länge, finns inte mer.

I går dödades omkring 60 palestinier vid gränsen mot Israel i samband med protesterna mot USA:s flytt av sin ambassad från Tel Aviv till Jerusalem. Omkring 2 000 människor ska ha skadats och sjukhusen i området är överfulla.

– Svenska kyrkan har en partner som driver sjukhus i Gaza och läget är förfärande. Det är svårt att veta hur man bäst ska agera i den svåra situation som råder men att stötta våra samarbetspartner är den väg vi har valt. Och att fortsätta jobba nära de kristna minoriteterna i området.

– Vi samarbetar bland annat i Kyrkornas världsråd och Act-alliansen och jag representerar Svenska kyrkan i de olika nätverk som vi valt att vara med i, säger Jessica Lindberg Dik, som med sin bakgrund som Mellanösternvetare följt utvecklingen i området i många år. Nu bor hon i Jerusalems gamla stad.

– Under hela natten hörde vi skottlossning. När min dotters skola informerade att man håller stängt i dag av säkerhetsskäl, valde vi att lämna Jerusalem. Nu befinner vi oss utanför staden, följer det som händer och avvaktar.

Den utlösande faktorn för oroligheterna var USA:s ambassadflytt, som skedde i måndags. I söndags var det Jerusalemdagen, till minne av återföreningen av Jerusalem då alla religionsutövare fick tillgång till sina heliga platser 1967. Och i dag uppmärksammar palestinierna Nakbadagen till minne av dem som flydde eller fördrevs när Isael bildades. I dag inleds även Ramadan och en generalstrejk har utlysts av palestinska myndigheter.

Samtidigt kom beskedet att Knesset beslutat satsa motsvarande 5 miljarder kronor på att israelifiera östra Jerusalem, säger hon.

Israels väpnade styrkor uppger att 40 000 demonstranter samlades vid gränsen, att många, beväpnade med bland annat brandbomber, försökte att ta sig igenom säkerhetsstängslet, och att man kommer att fortsätta att försvara sig mot hotet från den islamistiska palestinska rörelsen Hamas, som styr i Gazaremsan.


Kajsa Söderberg

 

 

 

  • 0 Kommentarer

  • Lägg till ny kommentar