Terrorbröder ville spränga svensk kyrka - åtalas i Tyskland

Protester mot koranbränning i Malmö i september. Salwan Momika och Rasmus Paludan har satt Sverige på terrorkartan. Foto: TT

Nu åtalas terrobröderna som planerade bombdåd mot svensk kyrka.

Motivet var att hämnas koranbränningarna i Sverige.

Två syriska bröder står åtalade i Tyskland, misstänkta för att ha planerat en terroristhandling på svensk mark, enligt uppgifter från tyska åklagare. Brödernas huvudmål var ett bombdåd mot en kyrka, som hämnd för svenska koranbränningar.

TSändaren har tidigare skrivit om hur brödernas greps i april, i samband med misstankar kring planeringen av en terrorattack.

Enligt ett uttalande från Åklagarmyndigheten i Hamburg, är bröderna nu formellt åtalade för det terrorrelaterade brottet. Det finns dock inga specifika detaljer angående vilken kyrka som var måltavlan eller någon planerad tidpunkt för dådet.

Planer på Dödlig Explosion

Den äldre av de två bröderna, 29 år, står åtalad för att ha planeraten islamistiskt motiverad bombattack mot en svensk kyrka. Attackens avsikt var, framkommer det, att skada och döda flera personer under en dag med hög besöksfrekvens, utan att ha specifierat vilken kyrka det gällde, berättar åklagaren Liddy Oechtering.

Enligt anklagelserna, delade han sina planer med en medlem av det med IS-anslutna Al-Saqri-institutet.

Explosiva material upptäckta

Det framträder att mannens motiv var en "våldsam reaktion" på koranbränningar i Sverige. Polisen upptäckte konstgödsel och citronsyra - båda ingredienser i tillverkning av sprängämnen, vid hans arrestering. Han väntade även på en leverans av ytterligare kemikalier.

Utredare har genomgått chatt- och mejlkonversationer mellan bröderna som avslöjar deras planer om att rikta attacken mot en kyrka i just Sverige.

Båda bröderna inför rätta

Mannen står även åtalad för finansiering av terrorism, förberedelse av en allvarlig våldshandling mot staten samt försök att ansluta sig till en utländsk terroristorganisation.

Hans yngre bror, 24 år gammal, åtalas för att ha stöttat en utländsk terroristgrupp och för medverkan i finansiering av terrorism. Han påstås också ha varit beredd att delta i attacken mot de svenska kyrkan och ha assisterat i anskaffningen av de explosiva materialen.

Ingen tidigare kriminalhistorik

Bröderna har varit bosatta i Tyskland under flera år och har, enligt uppgift, ingen tidigare kriminell historia.

I augusti beslutade Säpo att höja Sveriges terrorhotnivå från 3 (förhöjt hot) till 4 (högt hot), vilket är den näst högsta nivån på en femgradig skala.

 

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.