Terrorplaner mot kyrka i Sverige

Rasmus Paludans koranbränningar var motivet för terrorplanerna. Foton: TT Montage: Sändaren

 Foto: Maja Suslin/TT

Rasmus Paludans koranbränning. Det är troligaste orsaken till att två tysksyrianska bröder planerade ett terrorattentat mot en svensk kyrka.

Tysk polis har gripit två bröder, bördiga från Syrien, för att ha haft långtgående planer på att utföra ett bestialiskt terrorbrott riktat mot en svensk kyrka. 

Bakgrunden, ska enligt chefsåklagare Liddy Oechtering vara Rasmus Paludans koranbränningar i Sverige. Senast fick bränningarna stor uppmärksamhet i deN muslimska världen efter att de utförts utanför Turkiets ambassad. Tidigare bränningar orsakade också upplopp i bland annat Örebro.

- Det jag kan säga är att det verkar ha att göra med en koranbränning som ska ha ägt rum i Sverige och som det har rapporterats mycket om i tyska medier, säger hon och kommenterar det eventuella terrormålet så här;

Svensk kyrka huvudmålet

- Vi har kunnat säkerställa att målet har varit en svensk kyrka, men vi kan inte gå in på detaljer om vilken eller var i Sverige den ligger, säger chefsåklagare Liddy Oechtering till TT.

Tidningen Dagen var först med rapporteringen i svensk media efter att tyska tidningen Die Welt skrivit om det. 

De gripna är en 28-åring och hans 24-åriga bror, båda hemmahörande i Hamburgregionen men syriska medborgare.

Utredarna har genom granskning av e-post och chattar mellan bröderna kunnat se att målet för det planerade terrorbrottet varit en svensk kyrka. Utredning är dock pågående och uppgifter om exakt vilken kyrka det varit 

Oechterling bekräftar för TT att det också finns misstankar om terrorfinansiering.  Vid tillslaget mot bostaden i Hamburg ska polisen ha hittat kemikalier och gödningsmedel, som kan användas för att tillverka en sprängladdning. Fyndet i bostaden ska dock inte ha varit färdigt eller kunnat detonera, skriver Die Welt.

Säpo uttalar sig inte

Båda bröderna greps för en månad sedan, men den yngre brodern som greps i Bayern häktades först under tisdagen. Därför kommer det att dröja innan fallet tas upp i domstol enligt chefsåklagaren.

- Eftersom båda för närvarande är häktade, men den ena bara sedan i går, kommer utredningen att ta längre tid. Jag kan inte säga något om när det kan bli aktuellt, säger Liddy Oechtering.

Uppgifterna om planerna på ett terrordåd sägs komma från en utländsk underrättelsemyndighet.

Säpo vill inte kommentera uppgifterna utan hänvisar till tyska myndigheter.

TT: Har ni haft kontakt med tyska myndigheter?

Vi går inte in på det. När det gäller vårt internationella samarbete så går vi inte in på hur det ser ut. Det är en del av vårt operativa arbete, säger Säpos presstalesperson Gabriel Wernstedt.

Svenska kyrkan uppdaterar sig

Det är heller inte fastslaget om det är en frikyrka eller en byggnad tillhörande svenska kyrkan. Men enligt Kyrkans Tidning arbetar Svenska Kyrkan nu med att ta reda på mer information.

– Vi vet inget mer än det vi själva läst i media just nu, säger Mikael Stjernberg, pressekreterare på kyrkokansliet i Uppsala.

Han berättar att kyrkokansliet arbetar med att ta reda på så mycket fakta som möjligt i nuläget och att det är Erika Brundin, biträdande generalsekreterare för Svenska kyrkan, som ansvarar för att utreda detta.

TT/Sändaren

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

 

Till minne