Nyhet

Svenskt parti hyllar Alabamalagen

Mats Selander, ordförande för Kristna Värdepartiet.

Abortmotståndare i Sverige hyllar lagen om totalförbud mot aborter i Alabama, medan andra varnar för vad hemliga aborter kan innebära. I kristna kretsar går meningarna isär.

Bara i år har restriktiva abortlagar genomförts i 16 delstater i USA. Under de hårdaste lagarna kan opererande läkare få livstidsfängelse. Nyligen godkände delstaten Alabama USA:s hårdaste abortlag, som i princip totalförbjuder ingreppet.

Enda undantaget är om kvinnans liv är i fara eller det finns ett dödligt fel på fostret. Varken incest eller våldtäkt berättigar abort.

Lagen träder i kraft om ett halvår, om den inte stoppas i domstol.

I Sverige har Kristna Värdepartiet på sin facebooksida gratulerat Alabama till USA:s bästa abortlag.

– Jag tycker det är en bra lag. Det är vettigt att inte straffbelägga kvinnan men abortören, säger partiets ordförande är Mats Selander, som även är ordförande i MRO, Människorätt för ofödda.

De båda organisationerna har samma syn i abortfrågan, med utgångspunkten att människan börjar existera vid en fullbordad befruktning.

Han kan förstå önskan om att abort borde vara okej när det handlar om incest eller våldtäkt.

– Men vi tycker inte abort ska tillåtas då heller, vi står på oss om att abortbarn har livsrätt. Hur jobbigt det än är så ska vi inte döda barn.

För Mats Selander är det självklart att männen har rätt att höja rösten mot abort.

– Det finns inga graviditeter utan att en man är inblandad på något sätt. Faderskapet väger lika tungt som moderskapet, jag står för det. Det är lika mycket mitt som hennes barn, såväl på ansvarsfronten som på rättighetsfronten.

Mats Selander menar att den svenska abortlagstiftningen, där kvinnans ord gäller, är helt ojämlik.

Hos Livsval välkomnar man att abortfrågan blir ett samtalsämne.

– Det gynnar det vi jobbar för, säger Marie-Michelle Ask, en av tre styrelsemedlemmar i organisationen som startades 2017.

– Vårt mål är ett Sverige där ingen önskar abort. Vi vill förändra attityder genom att få igång samtal runt fikabordet, i kyrkor, på jobbet och bland grannar. Det är bra att tänka till.

Livsval bygger på kristen grund, har ingen politisk agenda, och tror inte att en förbjudande lag är realistiskt i vårt land.

– Vi tror det ofödda barnet har ett värde, och vi vill lyfta alternativ som adoption och ge det bästa stödet till dem som blivit oplanerat gravida, säger Marie-Michelle Ask.

Equmeniapastorn Esther Kazen har reagerat starkt på Alabamas lag.

– Det här är inget nytt, men det är skrämmande när det går bakåt, säger hon.

Esther Kazen är generalsekreterare på Sveriges ekumeniska kvinnoråd och driver instagramkontot Feministpastorn. Angående abortfrågan gjorde hon nyligen ett långt inlägg där hon spetsar till åsikterna.

– För mig handlar det inte om teori utan om att se de verkliga konsekvenserna i riktiga människors liv. Aborterna minskar inte för att det är olagligt, men sker istället så de ger farliga konsekvenser, säger hon och påpekar att många i våra kyrkor värnar trygga aborter, och en del har behövt göra abort.

– De rösterna hörs inte eftersom det är en het potatis. Det här är även en själavårdande sak för mig, det är viktigt att prata om att det inte är en svartvit fråga.

Kerstin Schönström

0 Kommentarer
0 Kommentarer

Nyhet

Läs vidare