Svenska kyrkan backar om Jesus som hen

Inför julhögtiden formulerade Svenska kyrkan i Västerås en födelseannons där Jesus skrevs som hen. Under några dagar fick annonsen både positiva och negativa reaktioner, men nu backar kyrkoherden.

Den lokala annonsen har väckt reaktioner hos invånarna i Västerås.

– En del undrar varför vi håller på på det här sättet. Andra tycker att det var bra, sade Susann Senter, domprost i Svenska kyrkan Västerås för ett par dagar sedan. Fröet till att annonsen skrevs och såddes under de senaste två veckorna då hela Svenska kyrkan Västerås ägnat sig åt likabehandlingsfrågor.

– Då blev vi uppmärksammade på hur lätt vi kodar varandra, så vi tyckte det var lite frimodigt att inte könskoda Jesus.

Så här såg annonstexten ut: 

"Välkommen Jesus! På juldagen, 25 december föddes Jesus, ett efterlängat barn. Hen föddes när de lyckliga föräldrarna Maria och Josef var på resande fot. Välkommen att fira födelsen med samling vid julkrubban, julnattsgudstjänst, julotta och julmusik till barnets ära."
 

Efter hård kritik skriver Senter 

– Om någon blivit sårad av vår formulering, så var det inte avsikten. Avsikten var att öppna för ett samtal, som kanske inte använder de mest traditionella orden, men som söker ett möte med det heliga. 

- Jesus, den person som levde ungefär 30 år i Israel, var en man. Men i teologin så är Jesu kön inte det centrala. Där är Jesu relation till Gud det viktiga. Teologisk beskriver vi Jesus som sann Gud och sann människa. Och den sanna människan definieras inte av sitt kön. Att använda ordet hen är ett sätt att att ge ett nytt perspektiv. Det är inte det enda sättet att tala om Jesus, den som är trygg i att tala om Jesus som han ska fortsätta med det. Vi ville bara peka på att det finns andra uttryck som ger andra perspektiv.

 

 

Taggar:

Svenska Kyrkan

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.