Stefan Löfven: Skattesänkningar vore skadligt

Hopp, välfärd och glädjen av gemenskap – både på Vårgårda möte och när vi människor tillsammans bygger vårt samhälle. De ämnena stod i fokus när statsminister Stefan Löfven kom till Vårgårda.

 

Hopp för framtiden, står det på korset på scenen där partiledarutfrågningarna skett under tre veckors tid. Och hoppet hade en framträdande roll när Socialdemokraternas Stefan Löfven samtalade med Britta Hermansson och Robert Eriksson mitt i valspurten, ett par veckor före valet. Det var en godmodig och mycket avslappnad statsminister som både viftade tårna i takt till musiken och berättade om hur det är att vara en regeringschef med ständig beredskap.

– Jag är så glad att vara tillbaka här. Vårgårda möte är ett mycket, mycket bra arrangemang. Det var en av de roligaste sakerna jag gjorde förra valrörelsen. Det är fint att både få samtala om värderingar, personliga funderingar och aktuella frågor på det här sättet, säger Stefan Löfven till Sändaren.

Han sätter genast fokus på välfärden. I Vårgårda talar han hellre om just välfärdens betydelse för ett välfungerande samhälle än om motsättningar mellan grupperingar och människor.

Är 2018 ett ödesval för Sverige?

– Det är ett oerhört viktigt vägval vi har att göra. Vi behöver fortsätta investera i välfärden.

Stefan Löfven lyfter det han kallar sina två viktigaste besked, när han träffar pressen:

– Vi har investerat 35 miljarder, mer än på ett decennium, i välfärd. Att gå tillbaka till skattesänkningar vore skadligt. Nu har vi rejält med muskler och då är det viktigt att hålla i.

– Socialdemokraterna är också garanten för att Sverigedemokraterna inte ska bli avgörande i svensk politik. Det är viktigt att vi står upp för anständigheten i vårt land!

I motsats till SD-ledarens återkommande budskap på Vårgårda möte; att integrationsfrågan är den stora frågan i valet, väljer Stefan Löfven istället att fokusera på vård som viktigast för väljarna.

– Sjukhusfrågan och investeringarna i vården dominerar för människor. Vi har anställt 13 000 och behöver 14 000 till, för att korta vårdköerna.

Svensk migrationspolitik är omlagd inom ramen för EU:s gemensamma regelverk, konstaterar Löfven, som heller på scenen inte diskuterar denna del av politiken särskilt mycket. Istället framträder människan bakom statsmannaskapet, i samtalet med de två pastorerna. Pris vare Herren sjunger de 1 800 besökarna och statsministern sjunger med, men konstaterar att det är tur att mikrofonen inte är på, för då hade lokalen behövt utrymmas. Tillsammans med Britta Hermansson blir samtalet både lite humoristiskt käftslängande och eftertänksamt allvar.

Sålunda visste publiken efter ett tag att Löfven i mobilen både har bilder från Kennedyresidenset i Cape Cod, och en video där Bruce Springsteen hälsar till paret Löfvens vän. Att han är en läsande person framgick tydligt när han med passion talade om Ulf Lundells generationsklassiker Jack, som den tonårige ångermanlänningen läste fem gånger på raken. Trots att boken utspelade sig i huvudstaden och Stefan Löfven själv bodde på landsbygden.

– Jag växte upp som fosterbarn. För precis 100 år sedan avskaffades fattigauktioner, då den lägstbjudande fick ta emot ett barn. Jag hade kunnat vara ett av dem. Men jag föddes i en annan tid, till ett annat liv. Och det känner jag oerhörd tacksamhet för, berättar Stefan Löfven som talar varmt om det liv som blev hans.

Flera gånger under kvällen återkommer Stefan Löfven till att civilsamhället betydelse för samhället.

– Kyrkan är en tillgång i samhället och den står ofta upp för demokratin. Organisationer som kyrkor, idrottsrörelsen och scouter utgör också ett oerhört starkt kitt i det svenska samhället. Jag vill engagera frivilligorganisationerna i själva samhällsutvecklingen.

Robert Eriksson ställde många frågor kring förbud av konfessionella friskolor, men statsministern vek inte från sin ståndpunkt att barn under skoltid inte ska utsättas för religiöst formade åsikter.

– Skolor behöver vara öppna för alla. Mångfalden är oerhört viktig. Vi ska mötas och där är kyrkan en del av mångfalden. Där har vi styrkan i vårt samhälle, sa statsministern.

Under den gångna mandatperioden har han haft flera svåra händelser att hantera, vilka också berört honom själv som person. Som när han gjorde ett smärtsamt besök i skolan i Skene, som drabbats av dödsolyckan med en buss skolbarn. Samtidigt kom larmet om en terrorattack i Stockholm.

– Jag förstod ju skräcken människor måste ha känt. Hur många barn var där? Vi åkte på en gång. Helikopter en bit för att komma fram. Jag har ständigt krisberedskap. Det går inte att koppla bort. När som helst kan det ringa och vara skarpt läge.

I svåra stunder kan kyrkan stå för trygghet och gemenskap, konstaterar Stefan Löfven, som genom åren själv setts tända ljus i en kyrkas ljusbärare tillsammans med drabbade människor.

– Att tända ett ljus är en signal om hopp. Ljuset är alltid starkare än mörkret. Vi måste se ljuset!

 


 

 

 

 

 

 

Anna Hagnell

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.