Statlig ­rapport om hemlöshet får kritik

Hemlös i port
Frälsningsarmén tvivlar starkt på socialstyrelsens rapport om minskad hemlöshet i Sverige. Bilden från Katarinavägen i Stockholm. Foto: Christine Olsson/TT

Hemlösheten minskar i Sverige, enligt en rapport från Socialstyrelsen.

Men Per-Johan Fernström på Frälsningsarmén menar att rapporten inte visar hela sanningen.

 

Att vara utan fast bostad är för de allra flesta människor ett stort trauma. Socialstyrelsen har genom enkäter till kommuner och fristående organisationer kommit fram till att drygt 27 000 personer levde i hemlöshet vid ­undersökningstillfällena under 2023. Myndigheten medger att detta är lågt räknat, dels har inte alla svarat på enkäterna, dels inkluderas inte papperslösa flyktingar eller så kallade EU-migranter i undersökningen.

Rapporterat in färre hemlösa

I jämförelse med kartläggningen 2017 är det nu drygt 2 700 personer färre som anges vara hemlösa. Nästan hela den minskningen beror på att Malmö och Göteborg rapporterat in betydligt färre hemlösa än tidigare år.

Socialstyrelsen inkluderar olika typer av hemlöshet i rapporten. Under enkättillfällena var det 745 som saknade tak över huvudet och då till exempel sov utomhus eller i bilar. Andra var hänvisade till akutboenden, eller befann sig på anstalt utan fast adress att komma hem till. En stor grupp, nästan 17 000 personer, har dock långsiktiga boendelösningar, men inte egna hyreskontrakt.

Missbruk och psykisk ohälsa

De flesta hemlösa är män. Enligt undersökningen är de vanligaste orsakerna till deras hemlöshet missbruk och psykisk ohälsa. Kvinnorna har liknande problem, men för dem är också våld i nära relationer en stor orsak till hemlöshet.

Minst 9 400 barn berörs av hemlöshet. Nästan 4 100 barn bodde med föräldrar i en långsiktig boendelösning.

Delar inte Socialstyrelsens bild

Per-Johan Fernström

Per-Johan Fernström, som är verksamhetsutvecklare på Frälsningsarmén, delar inte Socialstyrelsens bild av att hemlösheten minskar. I jämförelse med 2017 skickade myndigheten enbart ut digitala enkäter.

– Man har också skickat ut färre enkäter. Jag tror det gjort det svårare att få in svar från civilsamhället, säger han.

Han är också kritisk till att hemlösa EU-medborgare och ­papperslösa flyktingar exkluderats i undersökningen.

– Man mäter bara de med svenska personnummer, säger han.

Ser inte att trycket har minskat överhuvudtaget

Enligt Per-Johan Fernström ser Frälsningsarmén inte att trycket på deras verksamheter har minskat överhuvudtaget. Men han tror det är möjligt att minska den reella hemlösheten. Han lyfter fram konceptet ”bostad först”, som innebär att en hemlös person får en egen bostad utan krav på till exempel nykterhet.

– Finland har halverat hemlösheten genom att skapa billiga bostäder. Det skulle vara fullt möjligt i Sverige också, säger han.

Stort mörkertal

Även Räddningsmissionen i Göte­borg pekar på att det finns ett stort mörkertal i rapporten.

– Många av de människor vi möter lever i ett skuggsamhälle utanför statistiken. Socialstyrelsens definitioner av hemlöshet är för snäva, ”situationerna” borde breddas för att spegla verkligheten bättre, säger Patti Hansén, som är ansvarig för organisationens arbete mot hemlöshet.

Räddningsmissionen vill också se att den nationella hemlöshetsstrategin inkluderar ­utsatta EU-medborgare och pappers­lösa.

Taggar:

Hemlöshet

Jonatan Sverker

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

 

Till minne