Nyhet

SMK ger systerkyrka 1,4 miljoner

Pastorslönerna i Kongo-Brazzaville har släpat efter i 20 år. Nu tar Svenska Missionskyrkans systerkyrka krafttag för att bli kvitt skulderna. Och man får hjälp från Sverige och Norge.

Samuel Borg, ekonomichef i Svenska Missionskyrkan, var nyligen i de båda Kongo-staterna för att teckna nya samarbetsavtal. Med sig till Kongo-Brazzavillle hade han ett löfte om ett bidrag på 1,4 miljoner kronor.
- Tack vare Svenska Missionskyrkans mycket positiva bokslut för 2007/2008 kunde vi hjälpa vår 100-årsjubilerande systerkyrka på det här sättet. Det här året, med finansoro som påverkar vår ekonomi, så skulle förutsättningarna varit helt annorlunda.
Förutom det svenska bidraget så har Norska Missionskyrkan lovat att ge ett bidrag. Men framför allt är det tack vare det ökande offrande i systerkyrkan, Eglise Evangélique du Congo (EEC) som det nu blivit möjligt att betala ut löner till pastorer och evangelister. Offrandet ökade med 35 procent förra året och ökningen har fortsatt under 2008. Det beror inte på att människor har mer pengar, utan på att man fått större förtroende för hur kyrkan förvaltar de gemensamma intäkterna, enligt Samuel Borg och missionssekreterare Bertil Svensson som också var med på resan.
I samarbetsavtalen med de båda Kongo-staterna utlovas ett fortsatt, men utfasat ekonomiskt stöd.
- Det innebär inte att vi kommer att överge länderna, men de kommer inte att bli lika beroende av vårt ekonomiska stöd som hittills, säger Bertil Svensson.
0 Kommentarer