Nyhet

S lovar än stramare flyktingpolitik

Sveriges restriktiva asylpolitik ska ligga och bli än tuffare. Det meddelade statsminister Stefan Löfven och migrationsminister Heléne Fritzon (S) på en pressträff under fredagen.

På en presskonferens där Socialdemokraterna presenterade partiets migrationspolitik under fredagen meddelade partiet att de anser att Sverige tagit emot för många flyktingar de senaste åren. Samtidigt meddelades att Sveriges mer restriktiva asylpolitik som antogs 2016 och som bland annat inneburit begränsningar av möjligheten att få permanent uppehållstillstånd i Sverige, ska ligga fast.

2017 tog Sverige emot cirka 27 000 personer. Det är för många i förhållande till Sveriges befolkning, enligt statsminister Stefan Löfven.

– Sverige kan inte ta ett oproportionerligt ansvar, säger Stefan Löfven.

På plats på presskonferensen fanns också migrationsminister Heléne Fritzon (S) som sade att Sverige också ska verka för att de inre gränskontrollerna ska vara kvar efter november 2018, som är den tidsgräns EU godkänt. Mottagningen av asylsökande ska ske i mer ordnade former. De asylsökande ska tas emot på centrala ankomstboenden. Lagen om eget boende (EBO) ska avvecklas och möjligheten till eget boende kraftigt begränsas. De som fått ett nej ska lämna landet och myndigheter får ökat stöd för att efterforska och kontrollera den asylsökandes uppgifter.

Socialdemokraternas regeringspartner Miljöpartiet är inte förvånade över S-förslagen men är rejält kritiska. 

– Det är ingen hemlighet att vi har olika politik i de här frågorna. Det är den typ av politik vi har mött under de här åren. Det är väl ingen tvekan om vilka som står för humanism vid förhandlingsbordet, säger MP:s migrationspolitiska talesperson Maria Ferm till TT. Hon konstaterar att nu är det valrörelse och S lägger fram sin egen politik, precis som MP gör.

Detta vill Socialdemokraterna 

·       Avskaffa den så kallade Ebo-lagen, som ger asylsökande möjlighet att bosätta sig på andra ställen än Migrationsverkets boenden. 

·       Fördubbla tiden som ska ha gått innan dess att en ny asylansökan, efter att ett avslag vunnit laga kraft, kan lämnas in, från fyra till åtta år.

·       Papperslösa ska inte kunna få försörjningsstöd, det vill säga socialbidrag.

·       Gränskontrollerna som infördes i november 2015 ska gälla tillsvidare, med formell omprövning varje halvår.

·       Asylsökande ska tas emot i och bo i särskilda ankomstboenden.

·       Kraven på att asylsökandes identitet ska vara fastställd skärps.

·       Möjligheterna att låsa in asylanter i förvar skall utökas kraftigt. 

·       Asylsökande som fått avslag ska inte kunna vara kvar genom att i stället söka arbete, ett så kallat spårbyte.

·       Straffen för människosmuggling ska skärpas.

·       Biståndet ska användas för att förebygga och förhindra migration. Ett villkor ska kunna vara att biståndet påverkas om ett land inte tar tillbaka egna medborgare som inte får stanna i Sverige.

·       Sverige ska bara ta emot det antal asylsökande som motsvarar Sveriges storlek. För 2017 skulle det ha inneburit ungefär 14 000 personer, hälften av de som kom (27 000)

 

 

PHILIP DECROY

 • 4 Kommentarer

 • Lägg till ny kommentar
 • Thorsten Schütte

  Detta race mot botten är bara för bedrövligt. Vad säger sossarna för tro och solidaritet?

 • Thomas Kärrlander

  Thorsten! Sossarna själva säger så här om tron: ”I höjden räddarn vi ej hälsa, ej gudar, furstar stå oss bi, nej, själva vilja vi oss frälsa, ...”. 

 • Thorsten Schütte

  Thomas: Gamla kampsånger för sig själva ger en för snäv bild, det finns många goda kristna som är socialdemokrater.

 • Thomas Kärrlander

  Ja Thorsten, det finns det säkert, goda men naiva. För hur kan man som kristen rösta på ett parti som konsekvent har förnekat Gud och ihärdigt strävat i liberalismens ökenvandring under minst 40 år?