Rimforsa släckte ner och belyste klimatfrågan

Rimforsa

Ett 80-tal personer i alla åldrar var med vid klimatmanifestationen Earth Hour i Rimforsa den 23 mars.  Foto: Jan Hultman

- Vi är många som oroar oss för framtiden med klimathotet hängande över oss, och det är frustrerande att känna att man ingenting kan göra. Men ikväll samlas vi här för att göra något konkret!
Det sa Astrid Hultman från Equmeniakyrkan Rimforsa när Earth Hour uppmärksammades på torget i Rimforsa den 23 mars kl 21:00.

Från fem olika samlingsplatser i Rimforsa kom människor vandrande med facklor för att sammanstråla på torget. Initiativtagare till manifestationen för klimatet var kyrkorna i Rimforsa – Brokyrkan, Equmeniakyrkan och Svenska kyrkan - med stöd av många föreningar. Och uppslutningen var god med ett 80-tal personer i olika åldrar.

Astrid Hultman inledde med ett kort tal där hon bland annat sa:

- När vi samlas här visar vi att vi vill förändring och vi uppmanar våra politiker och tjänstemän i riksdag, regering och kommunen att ta ansvar och agera för att uppnå klimatmålen i Parisavtalet till år 2030 och att ta bättre hand om vår fantastiska planet.

Agera mer hållbart

Tanken med Earth Hour är enligt Världsnaturfonden att man genom att släcka ner under en timme sänder en signal till alla makthavare att det nu är dags att om det ska gå att vända de negativa trenderna och få en bra framtid för kommande generationer. Släckningen är en symbol för detta. Det viktigaste är inte släckningen, utan att man faktiskt tar sig denna timme som en funderare på hur man själv också kan agera mer hållbart för vår planet.

Medryckande sånger

Kören Motvalls sjöng medryckande sånger och korta tal hölls av Claes Brandén och Anders Eriksson från Skrivargruppen i Rimforsa samt pastor Sören Johansson från Equmeniakyrkan.

Manifestation avslutades med att alla på torget sjöng Evert Taubes Änglamark.

Jan Hultman

 

Fakta: Earth Hour

  • Världsnaturfondens Earth Hour är världens största klimatmanifestation som 2024 arrangerades för artonde året. Earth Hour 2024 inföll den 23 mars kl 20.30-21.30 och uppmärksammas i hela världen. Syftet är dels att skicka en stark signal till världens beslutsfattare att agera och ta klimathotet och hotet mot den biologiska mångfalden på allvar, dels att öka medvetenheten om klimatförändringarna och att göra förändringar på lång sikt för en mer hållbar livsstil.
  • Earth Hour har lett till en rad goda naturvårdsresultat, t ex: att skapa ett skyddat havsområde i Galapagos på 3,5 miljoner hektar, att plantera 17 miljoner träd i Kazakstan och att ge massor med hem i Indien och Filippinerna solenergi. Dessutom har Earth Hour hjälpt till att sätta klimatfrågan högt upp på den politiska agendan och i människors medvetande.
0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

 

Till minne