Regionförslaget får kritik: ”Signalerar centralisering”

bild från möte
Det var god uppslutning när Region Mitt bjöd in till församlingsdialog i Betlehemskyrkan i Gävle. Foto: Annika Ahlefelt

Frågorna var många och samtalet intensivt när Region Mitt bjöd in till församlingsdialog i Betlehemskyrkan, Gävle.

Ämnet, Strategiska frågor för framtiden, diskuteras just nu i alla kyrkans regioner.

– Det har varit bra uppslutning generellt, med bra samtal, berättade biträdande kyrkoledare Joakim Hagerius innan kvällens möte började. Både han, övriga kyrkoledare och respektive regionledare deltar i de flesta av dessa regionmöten, liksom representanter för Equmenia och många av kyrkostyrelsens ledamöter.

– Ja, vi försöker vara med överallt. Vi turnerar runt, och det är så intressant att se hur olika mötena blir, med fokus på olika frågor.

Lasse Svensson inleder med bön

Men nu är vi i region Mitt, där kyrkoledare Lasse Svensson inleder med bön och understryker att detta inte är ett beslutande organ utan ett möte för att öka kunskapen om de förslag som kyrkostyrelsen nu bearbetar inför kyrkokonferensen. Förslagen, som också går att ta del av på Equmeniakyrkans hemsida, handlar om kyrkoledarvalet, regional organisering, kyrkokonferensen fram­över och stadgar för samfund och församlingar.

Under andra hälften av möteskvällen ges också, i sann demokratisk anda, generösa möjligheter att reagera på förslagen, eller de strategiska processerna, som de formellt kallas.

Sex offentliga kandidater

Men innan dess berättade Marcus Sandström från kyrkostyrelsen att 125 förslag på sammanlagt 20 kandidater till kyrkoledare lämnats in. I dag, efter att första intervjuomgången är genomförd, återstår sex offentliga och två konfidentiella kandidater.

Nu pågår referenstagande och en andra intervjuomgång, som följs av en digital hearing. Kyrkostyrelsen presenterar sitt förslag i maj.

Föreslår två konferenser som går omlott

Biträdande kyrkoledare Karin Wiborn berättade om varför man fortsättningsvis föreslår två kyrko­konferenser som går omlott vartannat år; en visionskonferens och en beslutandekonferens.

– Vi vill få tid för djupare samtal och göra fler delaktiga.

Tanken är att visionskonferensen flyttar runt medan beslutskonferensen permanentas på en plats, möjligen i Stocknolm och Immanuelskyrkan.

– Vi vill också stärka samverkan med Equmenia, kanske kan vi ha en gemensam konferens?

Organisk samverkan

Men det ligger i så fall längre fram i tiden, förklarade Equmenias generalsekreterare Marcus Lind. Hittills har Equmenias och kyrkans samverkan varit mer organisk än formell.

Att det blir en utveckling av konferenserna sågs annars som positivt, även om ett varningens finger höjdes för att de olika konferenserna skulle kunna locka olika deltagare.

Och att alltid lägga beslutandekonferenserna på samma ställe ifrågasattes eftersom en konferens alltid får en viss regional betoning. Istället föreslogs tre olika orter.

– Ja, det är noterat, bekräftade samtalsledare Lasse Svensson.

Sju regioner föreslås bli fyra

Joakim Hagerius berättade om regionutredningen och förslaget att gå från nuvarande sju regioner till fyra, något som väckt oro och många frågor. Inte minst har reaktionerna varit starka i region Mitt, som föreslås slås ihop med region Nord.

– Kommer våra medlemmar i denna enorma framtida region någonsin att kunna mötas, undrade Per Knutsson från Rättvik och påminde om att tidsavståndet för tåg mellan Rättvik och Kiruna ligger på omkring 15 timmar.

– Vi har redan mycket av det som efterfrågas i region Mitt, det är vi rädda för att tappa. Måste det vara samma organisation över hela landet, undrade Betlehemskyrkans pastor och föreståndare, Patric Forsling.

Men Joakim Hagerius förklarade att en ny regionindelning inte skulle innebära en stor omorganisation.

– Vi bryter inte upp, utan lägger till. Och vi tror att fyra regio­nala arbetslag med närområden och närområdesledare leder till bättre förutsättningar för andligt ledarskap.

Inom den existerande kostnadsramen

Förändringarna ska genomföras inom den existerande kostnadsramen. Det blir alltså inte fler tjänster eller pengar totalt, däremot annorlunda funktioner.

– Inga fler tjänster, men vi kan väl tänka oss att närområdesledarna arvoderas för motsvarande tio procents tjänst, sade Joakim Hagerius.

Men alla var inte med på det tåget.

– Storregioner och Stockholmskonferenser, det signalerar centralisering, utropade någon

Göran Åström från Ockelbo såg ett stort antal frågetecken i förslaget.

– Fundera ett varv till på om inte fem regioner vore lösningen.

Eller så kan lösningen vara att inte ha något regionkontor.

– Regionernas arbetslag är bara 2,5 till 3 personer som ska täcka enorma områden. Det kanske kan lösas med flexibilitet och närområden, sade Hagerius, men fick inget hörbart medhåll.

Behovet av utredning ifrågasattes

I stället ifrågasattes behovet av en regionutredning överhuvudtaget, av bland andra Thomas Fogelberg från Ludvika.

– Pausa regionförslaget. Flytta energin till det som kyrkokonferensen redan beslutat om; till exempel barn och unga, heliga vanor och undervisning, manade han.

Flera talare var inne på liknande tankar:

– Om tio år har Equmeniakyrkans medlemsantal minskat med 30 procent om utvecklingen fortsätter såhär. Då kan vi inte slösa tid och resurser på regionindelning!

– 622 församlingar ropar på hjälp, inte på omorganisation, som någon uttryckte saken.

Men Joakim Hagerius upprepade samma sorgliga statistik som mötesdeltagarna, och tillade:

– Det är också så att 45 procent av pastorer och diakoner inte finns kvar i församlingstjänst efter tio år. Det skäl som oftast anges är ensamheten.  Det är en av anledningarna till att vi måste organisera om. Idag saknar 44 procent av våra 622 församlingar en anställd.

Nya närområden

Niklas Ohlin från Ockelbo undrade om nya närområden skulle innebära ytterligare en administrativ nivå.

– Makten ser ut att förskjutas från den lokal församlingen till regionen.

Just kyrkosynen och församlingarnas självständighet var ett hett ämne när Karin Wiborn återkom för att presentera förslaget till nya stadgar.

– De gamla har tjänat ut, de har redan reviderats sju gånger och vi behöver större tydlighet mellan församlingar och samfund.

Tveksam til hela processen

Vid det efterföljande meningsutbytet avslöjade Patric Forsling att han var tveksam till hela processen.

– Det är så svåra frågor, och det är första gången många av oss hör om det här. Varför är det så bråttom? Kyrkostyrelsen bör dra tillbaka det här förslaget till årets konferens.

Med upphöjt lugn sade Lasse Svensson att en del frågor hänger ihop och därför behöver tas upp i ett sammanhang, men att det kanske inte är dags att fatta beslut redan till årets konferens.

Därefter fattades beslut om att avsluta mötet. I god ordning och i god anda.

Två röster

Petter Hermansson

BETLEHEMSKYRKAN, ÖREBRO
Petter ­Hermansson
Pastor och ­föreståndare, Region Svealand:
– Det var en bra anslutning på vår konferens tycker jag. Omkring 80 personer var här, och kanske 20 deltog på Zoom.
Vi hade ett bra samtal, med mycket frågor. Det som engagerade mest var regionfrågan, men också till dels stadgefråga. Det framkom en viss oro för vad förändrade stadgar skulle betyda för kyrkosynen, att makt skulle förskjutas om nya mellannivåer införs.
Sen var det mycket konkreta frågor kring regionindelningen, om hur det ska funka rent praktiskt.
– Men nuvarande organisation är inte rimlig.  En regionledare kan ha flera hundra församlingar, så närområdesindelningar är nog bra, men närområdesledarna kan ju inte fungera på motsvarande en tioprocents tjänst.
Sammantaget  var det en bra stämning på mötet, även om det fanns viss oro och tveksamheter till en del av förslagen.


Björn Asserhed

EQUMENIAKYRKAN  LINKÖPING
Björn Asserhed
Pastor och föreståndare, Region Öst
Här var det väl en 50–60 stycken på plats. Inte så många, tycker jag, med tanke på frågornas vikt och att det gällde hela regionen. Men mötet kändes bra, med ett starkt engagemang.
-Det var nog kyrkoledarvalet som väckt flest frågor hos oss. Hur processen går till, och varför man inte har möjlighet att föreslå fler namn, där brände det till lite.
Annars var det mest sakfrågor och klargöranden. Många undrade varför regionindelningen skulle ändras.
För vår del är väl tanken att vi skulle slås ihop med region Syd, det är ju en betydande skillnad mellan våra regioner. Region Öst är ju väldigt välbefolkad, så det skulle väl bli något av en missionell uppgift för oss . Ett pionjärarbete i ett område med få församlingar. ​

Taggar:

Regioner
0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

 

Till minne