Rebellisk metodistkyrka i Budapest i konflikt med Orban

Gábor Iványi
Gábor Iványi är en kontroversiell pastor som hårt kritiserar tidigare politikerkollegan premiärminister Viktor Orban. Foto: Wikimedia

En liten fristående metodistkyrka i Budapest kan tvingas lägga ned all verksamhet sedan myndigheterna dragit in sitt stöd och hotar med skatteskulder. Hjälpen till bortåt 40 000 hemlösa, flyktingar, migranter och romska barn riskerar att upphöra.

Kyrkans ledare, den karismatiske pastorn Gábor Iványi, är en offentlig figur som inte skräder orden. Hans envisa kritik mot premiärminister Viktor Orbán riskerar nu framtiden för hans kyrka, Hungarian evangelical fellowship, (HEF).

Det är en liten kyrka, med en stor social verksamhet som driver härbärgen, skolor och sjukhus, både i huvudstaden och i den fattiga, östra delen av landet.

En gång i tiden var pastor Iványi medlem i Metodistkyrkan i Ungern, som tillhör United methodist church (UMC).

– Men omkring 1974 lämnade han oss och startade sin egen kyrka, HEF, berättar Lilla Lakato, medlem i Ungerska UMC-samfundet.

Ledde till splittrade familjer

– Många församlingsbor följde Iványi, vilket ledde till splittrade familjer och mycket sorg. Och dispyterna har fortsatt, även inom HEF. Under åren är det många pastorer som lämnat, en del har kommit tillbaks till oss, för även om Ivanyi kallar sin kyrka för metodistisk, finns stora olikheter och mycket litet kontakt.

– Den teologiska grunden skiljer sig åt och efter vad jag förstått är HEF-kyrkan ofta medvetet provokativ mot myndigheterna, och försöker profilera sig som rebellisk.

Samtidigt har den lilla HEF-kyrkan, med sina 19 000 medlemmar, varit den fjärde största mottagaren av statliga bidrag, ­eller skattelättnader, hack i häl på de stora katolska, reformerta och lutherska kyrkorna.

Men detta ser nu ut att vara över. Redan har hundra av HEF-kyrkans tusen anställda har tvingats sluta, eftersom de inte längre får tillräckligt betalt.

Ny kyrkolag sedan några år sedan

För några år sedan införde den ungerska staten nämligen en ny kyrkolag som fråntar alla samfund, utom de allra största, kyrko­status. Anledningen ska vara att många organisationer registrerat sig som kyrkor för att få del av skattepengar.

HEF är långt ifrån den enda kyrka som förlorat sin officiella status. En rad mindre kyrkor har drabbats, liksom den ungerska metodistkyrkan, trots att den är en del av den världsvida UMC.

– Vi överklagade naturligtvis och fick arbeta hårt för att bevisa att vi är en äkta kyrka, med en 100-årig historia, säger Lilla Lakatos.

Så bra har det inte gått för HEF. Trots att både Ungerns konstitutionsdomstol och Europadomstolen i Strasbourg dömt till kyrkans fördel och krävt att staten återger HEF sin status. Men ingenting har hänt. Och därmed kommer det inte längre gå för medlemmar och sympatisörer att avsätta pengar till kyrkan via skattsedeln.

I stället har det ungerska skatte­verket förklarat att HEF inte betalt inkomstskatt på många år. Totalt ska kyrkan ha en skatteskuld på 3,9 miljoner euro, en summa som är mindre än den staten är skyldig kyrkan, enligt pastor Iványi.

Personlig vendetta

Det nuvarande läget beskriver han som en personlig vendetta sedan han offentligt förödmjukat premiärministern, genom att vägra leda i bön när Orbán svors in för andra gången år 2010.

Pastor Iványi känner nämligen den ungerske premiärministern Viktor Orbán väl; tillsammans kämpade de mot kommunist­regimen, och under 1990-talet satt både Iványi och Orbán i parlamentet för olika liberala partier. Senare har Iványi medverkat vid paret Orbáns bröllop och döpt två av deras fem barn.

Men allt det tillhör det förgångna, innan Orbáns parti Fidesz blev nationalkonservativt med kristendom och traditionella värderingar inskrivna i grundlagen.

Talar öppet om förföljelse

Den här kristna nationalismen är Gábor Iványi inte förtjust i och numera talar han öppet om förföljelse och beskriver regimen som både girig och korrupt. Nyligen höll han också en presskonferens där han uppmanade alla att stötta hans kamp för religionsfrihetens skull.

– Vi får hoppas det går bra, han har väldigt många supportrar, ­eftersom han deltar så aktivt
i politiken, säger Lilla Lakatos.

Taggar:

Ungern
0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

 

Till minne