Kolumnisten: Anmärkningsvärt många religiösa på gästlistan

Anna Kinberg Batra kom med blommor till statsministern. I bakgrunden en av de enligt Torbjörn Nilsson "superkristna" på gästlistan - domprosten i Storkyrkan, Jonas Eek. Foto: TT

Nu bjuds religionen in till Rosenbad som aldrig förr. Den spaningen fastslås i Svenska Dagbladets podd Politiken, som synat gästlistan på Ulf Kristerssons 60-års kalas.

Det är politikreportern Torbjörn Nilsson som står bakom analysen i SvD:s podd "Politiken" som ägnar hela sitt senaste program åt statsminister Ulf Kristerssons omsusade 60-årsbjudning på Rosenbad.

- Det som är slående är att det är så enormt många människor som har med religion att göra, säger han på kollegan Henrik Torehammars följdfråga på att Nilsson tyckte att gästlistan kändes "Birgitta ed-ig".

Statsministerns fru Birgitta Ed hymlar inte med sin tro på att religion kan göra skillnad. Foto: TT

Birgitta Ed hjärnan bakom

Nilsson tror nämligen att hustrun Birgitta Ed är hjärnan bakom att 27 företrädare för religiösa sammanhang fanns med på den 350 gäster långa listan.

- Jag kan berätta vilka religioner de sympatiserar med. Tolv superkristna, fyra muslimer och elva gäster anknutna till judiska organisationer. Även om det låter lite i förhållande till antalet bjudna har jag svårt att se att till exempel den katolske kardinalen Anders Arborelius var inbjuden när Stefan Löfven hade bjudning. Eller biskopen (i Stockholm) Andreas Holmberg. Ärkebiskopen kunde man kanske tänkt sig. Men inte Margret Josefsson, styrelseledamot i Equmeniakyrkan eller Joel Halldorf som är allmän debattör i religiösa frågor och nyväckelsemänniska på Expressen, slår Nilsson fast.

Torbjörn Nilsson bakom analysen om mer religiositet på Rosenbad. Foto: Commons

Vad sa muslimerna till Jimmie?

- Det låter lite Birgitta Ed-igt. Alltid kragen på och lyfter fram de rösterna, hon kanske tänker att det är bra att de får komma och träffa andra människor på listan, spekulerar då Henrik Torehammar.

- Nu var de ju inte så många men ändå poilitiskt intressant med de fyra muslimska gästerna. Vad har de att säga till exempelvis Jimmie Åkesson (SD) som var bjuden. Den mingelbilden är jag lite nyfiken på!

Taggar:

politik
0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

 

Till minne